Tarihi Eserler

III.Ahmet Çeşmesi Üsküdar (Tarihi Eserler)

III.Ahmed Çeşmesi (Üsküdar)

III.Ahmet döneminde 1728 yılında İstanbul boğazından geçen yolcuların su ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla, deniz kıyısına inşa edilmiş; bugünkü Üsküdar vapur iskelesinin karşısında, Üsküdar Meydanı’nda yerine meydan düzenleme çalışmaları sonunda taşınmıştır.

Som mermerden olan III.Ahmet Çeşmesi’nin, III.Ahmet ve Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın birlikte hazırladıkları kitabesi; III.Ahmet’in celi sülüsüyle yazılmış, çeşmenin üzerindeki beyitler dönemin ünlü remote/3.ahmet-cesmesi-uskudar” 174″ 130″ şairlerinden Nedim, Şakir ve Rahmi tarafından kaleme alınmıştır. S ve C kıvrımların ve bezemelerin bir hayli güçlü olduğu çeşmede, çokgen gövde belli bir yükseklikten sonra kare prizmaya dönüşmekte; çeşmenin çokgen prizma gövdesindeki nişlerin üzerindeki rozetler, çeşmeye farklı bir hava katmaktadır. Çeşmenin dış yüzünde kullanılmış vazolardaki lale, gül ve krizantem işlemeler, çeşmedeki sanatsal işçiliğin güzel örnekleri arasında gösterilebilir. Ayrıca; mukarnas, sivri kemer ve palmet gibi çeşmenin diğer mimari güzellikleri çeşmeye göz alıcı bir estetik katmıştır.

İstanbul en güzel çeşmelerinden biri olan III.Ahmet çeşmesi, Üsküdar ilçesinin en işlek caddelerinden, Hâkimiyeti Milliye ve Paşalimanı Caddesi’nin kesiştiği kavşaktadır.

III. Ahmet Çeşmesi – Saray Girişi (Tarihi Eserler)