Tarihi Şahsiyetler

II. Olav Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

OLAV II (995 ? – 1030)

Norveç kralı. Norveç’i birleştirmiş ve ülkede Hıristiyanlık’ı yaymıştır.

II.Olav’ın (Haraldsson) 995’te doğduğu sanılmaktadır. Doğum yeri bilinmemektedir. 29 Temmuz 1030’da Trandheim yakınlarında Stiklestad’da öldü. Aziz Olav (Olaf) adıyla da anılır. Doğu Norveç’te küçük bir bölgenin kralı olan Harald Grânske’nin oğluydu. Norveç Kralı I.Harald’ın (Haarfager) soyundan gelmekteydi. Baltık bölgesine, 1009-1011 arasında İngiltere’ye ve 1012’de Fransa’nın kuzeyine yapılan Viking seferlerine katıldı. Putperest olarak yetiştirilen Olav, Fransa’da bulunduğu bir sırada Rouen’da vaftiz edilerek Hıristiyan oldu. 1014’te İngiltere’ye geçerek bu ülkeyi ele geçirmeye çalışan DanimarkalI Knut’a karşı İngiltere Kralı II.Ethelred’i (Aethelred) destekledi.

1015’te Norveç’e dönen Olav, birçok küçük krallığa ve kabile reisliğine bölünmüş olan ve Danimarka’nın tehdidi altında bulunan Norveç’te egemenlik kurma mücadelesine başladı. 1000’de kral I.Oİav’ ın (Trygvasson) ölümünden sonra Danimarka ve İsveç krallarıyla Lade’li kont Haakon’un ele geçirdikleri Norveç topraklarım geri aldı. 1016’da tüm Norveç’i yönetimi altında birleştirerek doğuda ve batıda ülkeyi birleştirmeyi başaran ilk Norveç kralı oldu. Soyluların desteğini sağlayarak bağımsız krallıkların kendisine bağlanmasını sağladı.

Putperestliğin geleneksel din olduğu Norveç’te zora dayanan yöntemler kullanarak Hıristiyanlık’ı yaymaya çalıştı. İngiltere’den ve Almanya’dan getirdiği misyonerlerin yardımıyla yeni dini hızla yaydı. 1024’te Norveç Kilisesi’nin kurulmasının ardından başlattığı kilise yapımı programı doğrultusunda, her bölgede bir kilise yaptırdı. Daha sonra Norveç yasasını kilise yasalarını içerecek biçimde yeniden düzenletti.

Olav’ın Norveç’i dini ve siyasi olarak birleştirme çabaları, soyluların, kabile reislerinin ve diğer ileri gelenlerin muhalefetine yol açtı. Trondelag’a ve Norveç’in kuzeyine egemen olan Lade ailesinin, Norveç’i ele geçirmeyi planlayan ve bu amaçla Norveç’in batısındaki ticaret yollarını denetimi altına alan İngiltere ve Danimarka Kralı Knut’la ittifak yapması üzerine, 1026’da Danimarka’ya karşı bir sefer düzenledi. Seferin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine halkın desteğini yitiren Olav, 1028’de önce İsveç’e ve daha sonra da Rusya’ya kaçmak zorunda kaldı.

1030’da Norveç’e geri dönerek krallığı yeniden ele geçirmeye çalışan Olav, Stiklestad Savaşı’nda Norveçli muhaliflerinden ve Danimarkalılar’dan oluşan orduya yenildi ve savaşta öldü. Norveç’i ele geçiren Knut, oğlu Sven’i Norveç yönetimine getirdi. Knut’un 1035’te ölümü üzerine Olav’ın oğlu Magnus Olavsson, I.Magnus adıyla kral oldu.

Ölümünden bir yıl sonra aziz ilan edilen Olav’m adına, İngiltere’de, İsveç’te ve Roma’da kiliseler kuruldu. Trondheim Katedrali’ndeki mezarı hac yeri durumuna geldi.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler