Tarihi Şahsiyetler

II. Nekeo Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

NEKEO II ( ? – İÖ 595)

Mısır firavunu. Suriye ve Filistin’e egemen olmak istemiştir.

26. Sülale’nin kurucusu I.Psantik’in oğludur. İÖ 610’da firavun oldu. Biri Kızıldeniz’de diğeri Akdeniz’ de iki donanma oluşturdu. Kara ordusunu, İyonyalı paralı askerlerle güçlendirdi. Asur Devleti’nin İÖ 612’de yıkılmasından sonra, Kuzey Suriye’ye egemen olmaya çalışan Asur Prensi Asuruballit’i, Babilliler’e karşı destekledi. Asur ve Mısır birliklerinden oluşan bir ordu, İÖ 609’da Harran’ı kuşattıysa da alamadı. Eski Asur topraklarını ele geçirmek amacında olan Nekeo, İÖ 608’de Suriye üzerine sefere çıktı. Fenike kıyıları boyunca ilerleyen Mısır donanması da orduyu desteklemekteydi. Babil yanlısı olan Yahudi Kralı Yosiah, Nekeo’yu durdurmak istediyse de, Megiddo’ da yenilgiye uğradı. Nekeo, Asi Irmağı kıyısındaki Kadeş’i aldı. Fırat üzerinde önemli bir kent olan Kargamış (Cerablus) da Mısırlılar’m eline geçti. Babil Kralı Nabopolassar’ın yardım için gönderdiği kuvvetler başarılı olamadı.

Yeni Babil Kralı II. Nabukodonosor’un Suriye’ yi almak için harekete geçmesi, Nekeo’nun Suriye üzerine ikinci kez sefere çıkmasına neden oldu. Nekeo, İÖ 605’te, Babil ordusunu Kargamış’ta karşıladı. Ordusundaki İyonyalı paralı askerlerin başarılı bir şekilde çarpışmasına karşın, Nabukodonosor’a yenildi. Kargamış Babilliler’ce geri alındı. Babil ordusunca izlenen Nekeo, Suriye ve Filistin’i hızla boşaltmaya başladı. Bölgede Babil egemenliği yeniden kuruldu. Nekeo, İÖ 601’de Babil birliklerini geriye püskürterek, Mısır’ın Nabukodonosor tarafından işgalini önledi. Suriye ve Filistin’e egemen olma düşüncesinden vazgeçen Nekeo, İÖ 597’de Babil’e karşı ayaklanan Yahudi Kralı Yehoiakim’in yardım istemini yanıtsız bıraktı. Ölümünden sonra yerine oğlu Il.Psamtik geçti.

Nekeo, Nabukodonosor’a yenildikten sonra Mısır’a çekilmiş, ülkenin iç işleri ile ilgilenmeye başlamıştır. Zamanında Mısır’ın eski üslubuna bağlı yeni yapılar yapılmış, Antik Mısır sanatı taklit edilmiştir. Nekeo denizciliğin gelişmesine önem vermiş, Nil ve Kızıldeniz arasında bir kanal açma projesini canlandırmak istemişse de başarıya ulaşamamıştır. Nekeo’ nun gönderdiği Fenikeli gemiciler, IO 600’de, Afrika’ yı dolaşarak yeniden Mısır’a ulaşmışlardır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler