Tarihi Şahsiyetler

II. Napolyon Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

NAPOLEON III (1808-1873)

Fransa imparatoru. Koyu bir baskı rejimi kurmuş, ticaret ve sanayinin gelişmesini özendirmiş ve yayılmacı bir dış politika izlemiştir.

Charles Louis Napoleon Bonaparte 20 Nisan 1808’de Paris’te doğdu, 9 Ocak 1873’te İngiltere’de Kent’teki Chislehurst’te öldü. Fransa İmparatoru I.Napoleon’un kardeşi Louis Bonaparte’ın en küçük oğludur. Bonaparte ailesinin tüm üyeleri gibi 1815’te I.Napoleon’un devrilmesinden sonra ailesiyle birlikte Fransa’dan ayrılmak zorunda bırakıldı. Gençliğinin büyük bölümünü İsviçre’nin Thurgovie Kantonu’ndaki Arenenberg’de geçirdi. 1821-1823 arasında Almanya’nın Augsburg kentindeki bir okula devam ettikten sonra, öğrenimini özel dersler alarak tamamladı. 1830’da gittiği İtalya’da Carbonari Derneği’ne üye oldu ve Şubat 1831’de Romagna’da Papalık yönetimine karşı düzenlenen bir ayaklanmaya katıldı.

I.Napoleon’un tek oğlunun da 1832’de ölmesinden sonra, Fransa’da imparatorluk yönetimini yeniden kurarak Bonaparte ailesini yeniden iktidar yapmak için mücadele eden çevrelerin tek umudu durumuna geldi. Bu dönemde İsviçre’deki milis kuvvetlerine katıldı ve 1834’te topçu yüzbaşısı oldu. Ekim 1836’daki Strasbourg garnizonunu ayaklandırmaya yönelik darbe girişimi başarısızlıkla sonuçlandı ve Brezilya’ya sürgüne gönderildi. Oradan ABD’ye, sonra da İsviçre’ye geçti. Fransa’nın baskısıyla İsviçre’den çıkarıldıktan sonra 1838’de İngiltere’ye yerleşti. 1839’da yayımladığı en önemli broşürü olan Idees napoleoniennes’de (“Napoleon’cu Düşünceler”)Louis Philippe yönetimine muhalif monarşi yanlısı çevreler tarafından yaratılmış romantik bir efsane olan Bona-partçılık’ı, siyasal bir ideolojiye dönüştürmeye çalıştı.

I.Napoleon’un kemiklerinin, sürgündeyken öldüğü St.Helena Adası’ndan Fransa’ya getirtilmesinin Bonapartçı çevrelerde yarattığı heyecandan yararlanarak, Ağustos 1840’ta Boulogne’da iktidarı ele geçirmeye yönelik yeni bir darbe girişiminde bulundu. Ancak bu girişiminin de başarısızlıkla sonuçlanması üzerine tutuklanarak yaşam boyu hapis cezasına çarptırıldı. Hapisteyken yazdığı çok sayıdaki broşürden biri olan Extinction du pauperisme’de (“Sürekli Yoksulluğun Son Bulması”) Saint-Simonculuk’un etkisini taşıyan iktisadi görüşlerini ortaya koydu. Fransa’da sefalet sorununun ancak devletin ekili alanların en az olduğu yörelere, işsizler için tarım kolonileri kurmasıyla çözülebileceğini savundu. Mayıs 1846’da hapisten kaçtı ve İngiltere’ye yerleşti.

İlgili Makaleler