Tarihi Şahsiyetler

II. Maximilian Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

MAXIMILIAN II (1527-1576)

Avusturya arşidükü ve Kutsal Roma-Germen imparatoru. Dinsel konularda hoşgörü ile davranmıştır.

31 Temmuz 1527’de Viyana’da doğdu, 12 Ekim 1576’da Regensburg’da (bugün FAC’de) öldü. Avusturya Arşidükü I. Ferdinand’m (1503-1564) oğludur. İspanya’da eğitim gördü.

1548’de, amcası Kutsal Roma-Germen İmparatoru V. Charles’m [Charles Quint] kızı Maria ile evlendi. V. Charles’ın, Ferdinand’dan sonra, Maximilian’ın yerine kendi oğlu Felipe’nin (II. Felipe) imparator olmasını istemesi, İspanya ve Avusturya Habsburgları’nın arasının açılmasına neden oldu. Ferdinand ve Maximilian, 1551’de varılan bir antlaşmayla, Felipe’nin Maximilian’dan önce imparator olmasını kabul ettiler. Ancak 1553’te yapılan yeni bir antlaşmayla Maximilian’a öncelik tanındı.

Protestanlık’a eğilim duyan ve bir söylentiye göre de gizlice Protestan olan Maximilian, V. Charles’ ın 1556’da tahttan çekilmesi ve Ferdinand’m Kutsal Roma-Germen imparatoru olması üzerine, babasıyla anlaşmazlığa düştü. Ferdinand, Maximilian’m Protes-tanlar’la ilişkisini kesmemesi durumunda, kendisini mirasından yoksun bırakacağını bildirdi. 1562’ye değin tutumunu değiştirmeyen ve Protestan prensler ile anlaşmaya çalışan Maximilian, 30 Kasım 1562’de veliaht yapılması üzerine, Katoliklik’den ayrılmadığını açıkladı.

1562’de Bohemya, 1563’te de Macaristan kralı oldu. 25 Temmuz 1564’te ise Ferdinand’m yerine Kutsal Roma-Germen imparatoru ilan edildi. İmparator olduktan sonra da Protestanlık hakkında görüşünü belirtmekten kaçınan Maximilian, imparatorluk topraklarını büyük bir dinsel hoşgörü ile yönetmesine karşın, zaman geçtikçe Katolikler’e yakınlaşmaya başladı. 1566 Augsburg Meclisi’nde vermiş olduğu sözün tersine Protestan piskoposlukların oluşturulmasını önledi. Buna karşılık, Osmanlılar’la savaşırken Protestan Avusturya-Macaristan soylularının yardımına gereksinim duyduğu için kendilerine bâzı dinsel ayrıcalıklar tanıdı. I. Süleyman [Kanuni] komutasındaki Osmanlı ordusuna karşı koyamayan Maximilian, 1566’da Sigetvar’m alınması sırasında Kanuni’nin ölümü nedeniyle Osmanlı ordusunun çekilmesine karşın, karşı saldırıya geçmedi. 1568’de imzalanan barışa göre, Osmanlı Devleti’ne yıllık bir vergi vermeyi kabul etti.

1570’te Speyer’de toplanan meclise, imparatorun orduya tümüyle egemen olmasını önerdiyse de, imparatorun güçlenmesini istemeyen prensler bu öneriyi reddettiler. Aralık 1575’te bir grup soylu tarafından Polonya kralı seçilen Maximilian, Regensburg’da toplanan meclisten herhangi bir yardım alamadığı için Polonya toprakları üzerinde egemen olamadı.

Maximilian, Protestanlık ve Katoliklik arasında bir denge siyaseti gütmüştür. Zamanında özellikle Doğu bölgelerinde Protestanların etkisi artmıştır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi