Tarihi Şahsiyetler

II.Katerina Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

KATERİNA II (1729-1796) Rusya çariçesi. Ülkesini büyük bir imparatorluğa dönüştürmek için çalışmış, dışta yayılmacı, içte baskıcı bir siyaset izlemiştir.

2 Mayıs 1729’da Almanya’da Szczecin’de (Stettin) (bugün Polonya’da) doğdu, 17 Kasım 1796’da St. Petersburg’da öldü. Anhalt-Zerbst Prensi Christian August’un kızıdır. Asıl adı Sophie Friederike Auguste’dir. Protestan dini, tarih, Fransızca, Almanca, dans ve müzik konularında eğitildi. 15 yaşındayken, Rus Çariçeşi Yelizaveta’nın yeğeni ve tahtın varisi grandük Pyotr ile evlenmek üzere Rusya’ya gönderildi. Temmuz 1744’te Ortodoks mezhebine girdi ve Katerine (Yekaterina) Alek-seyevna adını aldı. 21 Ağustos 1745’te Pyotr ile evlenerek grandüşes oldu.

Çariçe Yelizaveta’mn (1709-1762) 5 Ocak 1762’de ölmesi üzerine, kocası III.Pyotr adıyla tahta çıktı. Alman hayranı olan IILPyotr’un Prusya yanlısı bir dış politika izlemesi ve Ortodoksluk’a karşı Protestanlık’ı savunur bir tutum takınması, kısa sürede soylular arasında büyük bir hoşnutsuzluk yarattı. Bu durumdan yararlanan Katerina, gözdelerinden saray muhafızı Gregori Orlov ve kardeşinin yardımıyla, 9 Temmuz 1762’de “Ortodoksluk’u savunmak ve Rusya’yı korumak için” yönetime el koyduğunu açıkladı. Aynı gün St.Petersburg’da II. Katerina adıyla tahta çıktı. Hiçbir direniş göstermeyen III.Pyotr, ertesi gün tahttan çekildi ve kısa bir süre sonra da öldürüldü.

II.Katerina Rusya’yı büyük ve güçlü bir imparatorluk durumuna getirmenin maliye, yönetim ve eğitim alanlarında köklü reformlar yapmaktan geçtiğini düşünüyordu. 1762’de, Çariçe Yelizaveta döneminde bütünüyle boşalmış olan hâzinenin gelirlerini artırmak amacıyla, Rusya’daki toprakların ve serflerin üçte birine sahip olan kilisenin topraklarını ve şeriflerini devlet mülkiyetine geçirdi. Bu uygulamasıyla aynı zamanda kilisenin gücüne önemli bir darbe indirmiş oldu.

İlgili Makaleler