Tarihi Şahsiyetler

II. İzzettin Keykavus Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

Keykâvus II (ö. 677/1278-79) Anadolu Selçuklu sultanı (1246-1249 müstakil, 1249-1262 müşterek saltanat).

Muhtemelen 633’te (1235) doğdu. II. Gıyâseddin Keyhusrev’in büyük oğludur. Annesi Berdûliye Hatun bir Rum papazı­nın kızıdır. II. Gıyâseddin Keyhusrev, üç oğlundan annesi Gürcü prensesi olan en küçüğünü Alâeddin Keykubad’ı veliaht ilân etmişti. Ancak devlet adamları siyasî geleneğe uyarak II. Gıyâseddin’in ölümü esnasında Borgulu (Uluborlu) meliki bu­lunan İzzeddin Keykâvus’u Akşehir’in Al-tuntaş köyünde sultan ilân ettiler (643/ 1246). Tahtın iki yanındaki kürsülere de kardeşleri IV. Kılıcarslan ile Alâeddin Key­kubad’ı oturttular. Daha sonra Keykâvus Konya’da tekrar tahta çıkarılarak hüküm­darlığı ilân edildi. Bu sırada Moğol elçileri gelip aldıkları emir üzerine Güyük Han’ın İlhanlı tahtına cülusu için toplanacak bü­yük kurultayda Selçuklu sultanının hazır bulunmasını istediler. Sultanın yerine kardeşi IV. Kılıcarslan’ın gönderilmesine karar verildi.

İran kökenli Vezir Şemseddin İsfahanı, yeni hükümdar zamanında da geniş yetkilerle makamında kalmak isteyince bazı beyler kendisine tepki gösterdi. Daha ön­ce nüfuzunu arttırmak için Keykâvus’un annesiyle evlenen Şemseddin İsfahânî’-nin bu hareketi hanedana karşı saygısızlık sayılarak hoş karşılanmamış, Beylerbeyi Şerefeddin Mahmud bundan dolayı isyan etmişti (644/1247). Buna rağmen vezir iki yıl devleti bir hükümdar gibi yönetme­ye devam etti.

Türk Ahmed adıyla tanınan birinin 647’de (1249) uç yörelerinde devlete kar­şı başlattığı büyük isyan zorlukla bastırılabildi. Bu sırada IV. Kilıcarslan’ın Moğo­listan’dan Güyük Han’ın verdiği bir yarlık­la döndüğü haberi geldi. Yarlıkta İzzed­din Keykâvus ile Vezir Şemseddin İsfahânî’nin azledildiği. sultanlığa Rükneddin Kılıcarslan’ın, vezirliğe de atabeği Bahâeddin Tercüman’ın tayin edildiği bildirili­yordu. Sivas’ta sultanlığını ilân eden Kılıcarslan’ı Erzincan, Diyarbekir, Malatya. Harput ve Kayseri şehirleri de tanıdı. Key­kâvus’u yanına alıp Akdeniz kıyısında bir kaleye saklanmak isteyen Şemseddin İs­fahanı yakalanıp öldürüldü.[Zilhicce 046/ Mart 1249]

Emîr Celâleddin Karatay. buhranı önle­mek için Rükneddin Kılıcarslan ile Alâed­din Keykubad’ı ağabeyleri İzzeddin Key­kâvus ile birlikte sultan ilân etmek isti­yordu. Bu maksatla Konya-Aksaray ara­sındaki Kılıcarslan Kervansarayı’nda bu­luşulması kararlaştırıldı. Ancak Kılıcarslan’ın kumandanları bu sırada savaş çı­kardılar. Kılıcarslan esir alındı, veziri Ce-mâleddin Hutenî öldürüldü.[1 Rebîülevvel 647/14 Haziran 1249] Bununla birlik­te Celâleddin Karatay üç kardeşi sultanlık tahtına çıkarmayı başardı. Üçü adına hut­be okunup para kestirildi ve kitabeler ya­zıldı. Böylece Celâleddin Karatay’ın gay­retleriyle Selçuklu Devleti’nin birliği sağ­landı.

İlgili Makaleler