Tarihi Şahsiyetler

II. Bayezid Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

BAYEZİD II (1448-1512)

Osmanlı padişahı. Tahttan indirilen ilk Osmanlı padişahıdır.

Ocak 1448’de Dimetoka’da doğdu. 26 Mayıs 1512’de Edirne yakınlarında öldü. II.Mehmed’in oğludur. Annesi Gülbahar Hatun’du. Edime Sarayı’nda ve babasının gözetiminde iyi bir öğrenim gördü. Küçük yaşta Amasya sancak beyliğine gönderilince öğrenimini burada sürdürdü.

Gençlik yıllarında çevresindeki Müeyyed ve Nacizadeler, Candarlızade İbrahim Çelebi, Hamza Bey, Hattat Hamdullah gibi bilim ve sanat adamları Amasya Sarayı’nı kendi zevk ve dünya anlayışları için elverişli bir ortam haline getirmişler, yumuşak huylu şehzadeyi Fatih’in siyaset ve askerlik anlayışından uzak, barışçı, şiiri, eğlenceyi, sohbeti seven bir karakterde yetiştirmişlerdir.

1473 Otlukbeli savaşında Fatih bu oğlunu denemek istemiş, ona sağ cenah komutanlığını vermişti. Ancak Bayezid’de aradığı yeteneği bulamayınca tahtın vârisi olarak küçük şehzadesi Cem’i düşünmeye başlamıştı. Fatih’in 1481’de çıktığı son seferinde ilk durağı olan Gebze’de ölmesi üzerine Vezirazam Karamani Mehmed Paşa Amasya’daki Bayezid’le Konya Valisi Cem’e ulaklar göndererek durumu bildirdi. Ağabeyinden önce gelmeyi beceremeyen Cem için serüvenler başlarken on beş günde İstanbul’ a ulaşan Bayezid 20 Mayıs 1481’de tahta çıktı.

İlgili Makaleler