Tarihi Şahsiyetler

II. Basileios Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

BASİLEİOS II (958-1025)

Bizans İmparatoru. Bizans uygarlığının Balkanlar’a ve Rusya’ya yerleşmesini sağlamıştır.

II. Romanos ile Theophano’nun oğludur. Babası öldüğünde henüz küçük olduğundan (963) her ne kadar kardeşi Konstantin’le birlikte ortaklaşa imparator ilan edildilerse de, yönetim önce II. Nikephoros Phokas’a sonra I.İoannes Çimiskes’e geçti.Çimiskes’in 976’daki ölümüyle birlikte taht, Basileios ile kardeşi Konstantin’e kaldı. Konstantin’in yönetime etkin biçimde katılmamasıyla Basileios tek başına hüküm sürmeye başladı.

II. Basileios, Bizans toprak sisteminde, orduda ve mâliyede önemli değişikliklerin yapıldığı ve askeri başarılarla dolu uzun bir dönemin sonunda tahta çıkmıştı. Bizans, kaybettiği toprakların bir bölümünü geri almış, Balkanlar’da egemenlik yeniden kurulduğu gibi, Bizans kilisesi Rusya’da da güç kazanmıştı.

II.Basileios, tahta geçtiğinde, Bizans’ın soylu ailelerinden iki başarılı general Bardas Phokas ve Bardas Skleros iktidar mücadelesi içindeydi. II. Basileios, bu mücadaleye son vererek, imparatorluk gücüsün yeniden egemen olmasını sağladı. II. Basileios’u bu alanda destekleyenlerden biri de sarayın hadım ağası Basileios’tu.

Hadım ağası Basileios, Anadolu’daki birlikler tarafından imparator ilan edilip, İznik’i ele geçiren komutan Bardas Skleros üzerine onun rakibi Bardas Phokas’ı gönderdi. Phokas başarı elde etti ve Skleros kaçmak zorunda kaldı.

Bununla birlikte I. İoannes Çimiskes’in ölümünden sonra Balkanlar, başkentteki yönetimin ilk andaki güçsüzlüğünden yararlandılar. Makedonya’da eyalet valilerinden Nikolaos’un dört oğlunun önderlik ettiği bir ayaklanma başladı. Kardeşlerin en genci olan Samuel bu ayaklanma sonunda Bulgar tacını elde etti ve merkezi Ohrid olan yeni Bulgar Çarlığı kuruldu. Böylelikle II. Basileios, saltanatının başlangıcında güçlü bir Bulgaristan sorunuyla karşılaşmış oluyordu.

İlgili Makaleler