Tarihi Şahsiyetler

İhsan Hilmi Alantar Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ALANTAR, İhsan Hilmi (1888-1959)

Türk çocuk hastalıkları hekimi. Az rastlanan çocuk hastalıklarım incelemiş ve Türkiye’nin ilk çocuk hastalıkları dispanserini kurmuştur.

22 Ekim 1888’de İstanbul’da doğdu. Vefa Lisesi’ ni ve Darülfünun Tıp Medresesini bitirdi. Balkan Savaşı sırasında, İstanbul Hadımköy’deki kolera merkezinde çalıştı. 1913’te, çocuk hastalıkları dalında uzmanlaşmak üzere Paris’e gittiyse de, bir yıl sonra I. Dünya Savaşı başlayınca Türkiye’ye dönmek zorunda kaldı ve Konya’da Kızılay’ın tifüsle savaş kampanyasına katıldı. Yarım kalan öğrenimini 1916-1920 yılları arasında Berlin’de tamamlayan Alantar, ancak Kurtuluş Savaşı’ndan sonra çalışmalarına başlayabildi ve Ankara’da Numune Hastanesi’nde iç hastalıkları hekimi oldu. 1921 ’de Türkiye’nin ilk çocuk hastalıkları dispanseri onun çabalarıyla kuruldu. 1923’te İstanbul Şişli Çocuk Hastahanesi’ne, 1924’te de İstanbul Tıp Fakültesi’nde çocuk sağlığı profesörlüğüne atanan Alantar, 1933’teki üniversite reformu sırasında Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları ve Bakım Kliniği’ nin yöneticiliğine getirildi. 1940’ta aynı kürsüde ordinaryüs profesör oldu, 1957’de emekliye ayrıldı. İki yıl sonra İstanbul’da öldü.

Türkiye’de çocuk hastalıklarının ayrı bir tıp dalı olarak önemle ele alınması 20. yy’m başlarına rastlar. 1917’de İstanbul Tıp Fakültesi’nde kurulan ilk çocuk hastalıkları kürsüsünü, Alantar’m başkanlığında kurulan ikinci bir kürsü izledi. O yıllarda Alantar’m bir incelemesi, Milli Eğitim Bakanlığı’nm açtığı yarışmada çocuk bakımı üzerine en başarılı çalışma seçilmişti. Çocuk sağlığı, çocuk eğitimi gibi konuların yariı sıra, Türk çocuklarının antropometrik ölçüleri, vitamin eksikliği hastalıkları ve süt çocuklarında görülen hastalıklarla da ilgilenen Alantar, özellikle az rastlanan çocuk hastalıklarını incelemiştir. Yurtdışmdaki tıp dergilerine gönderdiği makaleleriyle, kas gerginliğinin azalması ya da yok olmasıyla ortaya çıkan “miyatoni”, kas kemikleşmesine yol açan “myositis ossificans progressiva” gibi doğuş bozukluklarından kaynaklanan hastalıklara ve Moğol beneği, Kala-azar gibi belli bir topluluğa ya da yöreye özgü hastalıklara başka ülkelerdeki meslektaşlarının da ilgisini çekmiştir.

•YAPITLAR (başlıca): Çocuk Hastalıkları Bilgisi, 1935-1947; İstanbul’da Gördüğümüz Autochtone Kalaazarlı Çocuklar, 1938; Çocuk Hastalıklarında Tedavi (Dr. Metin Bilger ile), 1945.

• KAYNAKLAR: S.Ş.Soysal, “Ord. Prof. Dr. İhsan Hilmi Alantar”, İstanbul Tıp Fakültesi Mecmuası, (22), 1959; S.B.Tümay, “Ord. Prof. Dr. Ihsan Hilmi Alantar”, İstanbul Tıp Fakültesi Mecmuası, (25), 1962.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler