Edebi Şahsiyetler

İhap Hulusi Görey Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Çalışmalarında model olarak yakın çevresinden insanları aldı. Çalışma arkadaşları, dostları, ailesinden kişiler, zaman zaman da kendisi, afişlerindeki insan figürlerinin modellerini oluşturdular. Örneğin Kulüp Rakısı’nın etiketine arkadaşı Fazıl Ahmet Aykaç’ı ve kendini çizdi. 1940-1950 arasında üretilen tüm Tekel ürünlerinin etiketlerini, kutularını ve afişlerini hazırladı. Yine 1928 – 1975 arasında Milli Piyango biletlerini de o çizdi.

1966’da Şişli Terakki Lisesi salonlarında, 1975’te Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu (şimdi Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi) salonlarında, 1984’te de Ankara’da Milli Piyango İdaresi Sanat Galerisi’nde yapıtlarını sergiledi. 1978’de Grafikerler Meslek Kuruluşu onu onur üyeliğine seçti.

İhap Hulusi yapıtlarını genellikle gerçekçi bir anlayışla ve birkaç rengin tonlarıyla oluşturmuştur. Meslek yaşamının ilk yıllarında grafik sanatlarda çok önemli bir öğe olan baskı tekniği olanaklarının çok sınırlı olması onun yaratıcı çalışmasını da kısıtlamıştır.

Türkiye’de Cumhuriyet döneminin başlarında, sanayileşme sürecinin yaşandığı bir sırada yaptığı sayısız afiş ve grafikle bu gelişmeye katkıda bulunmuş, Türk afişçiliğinin ilk ustası ve öncüsü olmuştur. Yapıtlarından bazıları günümüzde de kullanılmaktadır. Kulüp Rakısı etiketi ve Latin harflerinin kabulünden sonra ilkokullarda kullanılmaya başlanan ilk alfabenin kapağı bunlar arasındadır.

• YAPITLAR (başlıca): İstanbul’un Tiplerinden dizisi, 1965.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler