Edebi Şahsiyetler

İgor Fiyodoroviç Stravinski Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

STRAVİNSKİ, İgor Fiyodoroviç (1882-1971)

Rus asıllı ABD’li besteci. Çağdaş müziğin ve bu müzikteki önemli yeniliklerin öncülerindendir.

17 Haziran 1882’de St.Petersburg (bugün Leningrad) yakınlarındaki Orianenbaum’da doğdu, 6 Nisan 1971’de New York’ta öldü. Babası Çarlık Operası’nda çalışan bir bastı. Dolayısıyla Stravinski müzik yönünden zengin sayılacak bir ortamda yetişti. Ancak hiçbir zaman bir harika çocuk olarak görülmedi. Babası onun bir müzikçi olmasını düşünmüyor, hukuk eğitimi yapmasını istiyordu. Stravinski okul yıllarında genellikle pek parlak bir öğrenci olmamasına karşın, üniversiteyi bitirmeyi başardı. Bununla birlikte, o yıllarda müziğe olan ilgisi giderek artmış, dokuz yaşında piyano dersleri almaya başlamış, daha sonra da kitaplar ve partisyonlar üstünde yürüttüğü İstekli çalışmalarla kendi kendini yetiştirmişti. Kon-servatuvar eğitimi olmadığı gibi, müzik alanında herhangi bir diploma da almış değildi.

Stravinski’nin müzikle ilişkisinde, özellikle müzik eğitiminde, genç yaşta tanışmış olduğu Rimski-Korsakov’un önemli bir etkisi oldu. Rimski-Korsakov, yaşamının son iki yılında Stravinski’ye öğretmenlik ederek orkestrasyon ve kompozisyon dersleri verdi. Öğretmeninin 1908’deki ölümünün, artık yetenekli bir genç olarak tanınmaya başlamış olan Stravinski’yi, bestecilik çalışmalarım aksatacak kadar etkilediği de bilinmektedir.

1909’da, Paris’te Rus Baleleri’ni yönetmekte olan Diaghilev, Stravinski’den Les sylphides adlı bale için Chopin’in iki parçasını orkestralamasını istedi. Bu, onun profesyonel müzik yaşamında önemli bir geliş-
me olduğu gibi, Rusya’da yenilikçi sanatın öncülerinden olan Diaghilev ve çevresiyle tanışmasını, çok geçmeden de en tanınmış yapıtlarından bazılarını oluşturacağı bale müziği alanına yönelmesini sağladı.

1910’lann ilk yıllarında bale müziği yapıtlarıyla büyük bir ilgi görmeye başlayan Stravinski, I. Dünya Savaşı’nı İsviçre ve İtalya’da geçirdi. 1919’da Paris’e yerleşti. Bu dönemde, bir ölçüde geçim sıkıntısı da çektiğinden, bestecilik çalışmalarının yanı sıra orkestra şefi olarak Avrupa’nın önemli kentlerinde kendi yapıtlarını seslendirdiği konserler verdi. 1925’te ABD’ ye bir gezi yaptı. Kendi yapıtlarından oluşan bir programda New York Filarmoni Orkestrası’nı yönetti. Boston Senfoni Orkestrası’nın eşliğinde de, bir yıl önce bestelediği Piyano Konçertosu’nu solist olarak çaldı.

II. Dünya Savaşı’nın başlamasından kısa bir süre sonra Stravinski ABD’ye yerleşmeye karar verdi.

1939-1940 yıllarında Harvard Üniversitesi’nde görev aldı. Daha sonra da Hollywood’a yerleşti. 1945’te ABD yurttaşı oldu.

İlgili Makaleler