Tarihi Şahsiyetler

Ignaz Semmelweis Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

19.    yy’da, doğumu izleyen birkaç gün içinde titreme ve yüksek ateşle başlayıp, ağır bir septisemi tablosuyla yaklaşık her on kadından birinin ölümüne yol açan loğusa huması, kadm-doğum hekimliğinin en büyük sorunuydu. Viyana Hastanesi’nde çalıştığı sıralar, tıp öğrencilerinin uygulamalı derslerine ayrılan 1. Doğum Kliniğinde loğusa hummasından ölüm oranının, ebelik eğitimine ayrılan 2. kliniğe oranla çok yüksek olması, Semmehveis’ın ilgisini çekti. 1847’de de, meslektaşlarından birinin, loğusa hummasından ölmüş bir kadına otopsi yaptıktan sonra aynı hastalık belirtilerini göstererek ölmesi, loğusa hummasının sanıldığı gibi nedeni belirsiz bir salgın hastalık değil, mikroplardan ileri gelen bulaşıcı bir hastalık olduğu kuşkusunu güçlendirdi. Hastanedeki 1. Kadın-Doğum Kliniği’nde loğusa hummasının çok sık görülmesini, kadavralar üzerinde çalıştıktan ya da otopsi yaptıktan hemen sonra ellerini yıkamadan klinikteki hastalarla ilgilenen tıp öğrencilerinin taşıdıkları mikroplara bağlayan Semmehveis, ilk önlem olarak, doğum yaptıracak hekim ve ebelerin, hatta doğumevine alınan tüm ziyaretçilerin ellerini kireç klorür çözeltisiyle yıkamalarını şart koştu. Söyleşine basit bir önlemle, loğusa humasından ölüm oranı iki ay içinde % 10’dan % 1’e düşmüş, birkaç ay sonra da hastalık tümüyle yenilmişti.

Loğusa hummasının nedenlerini, bulaşma yollarını ve alınabilecek koruyucu önlemleri ancak 1861’de kitap halinde yayımlayan Semmehveis’ın görüşlerini çağdaşlarından yalnızca birkaç kişi değerlendirebilmiş, uygulamadaki inamlmaz başarısma karşın yöntemi tıp çevrelerinde genellikle sert eleştirilere uğramıştı. Pasteur’den önce mikroorganizmaların hastalık yapıcı etkisine dikkati çeken, Lister’dan önce antisepsi uygulamasını başlatan Semmehveis’ın bulaşıcı hastalıklar ve antisepsi konusundaki görüşleri, ancak bu iki bilginin çalışmalarıyla tıpta benimsenmiş, bugün genellikle streptokok türü bakterilerin neden olduğu loğusa humması, antisepsi yöntemleri ve antibiyotiklerle tarihe karışmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Die Aetiologie, der Begriffund die Prophylaxis des Kindbettfiebers, 1861, (“Loğusa Hummasının Nedenleri, Anlaşılması ve Korunma Yolları”).

Türk Ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler