Tarihi Şahsiyetler

Ignacy Jan Paderewski Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

PADEREWSKI, Ignacy Jan (1860-1941)

Polonyalı piyanist, besteci ve devlet adamı. Müzikçiliği kadar etkin devlet adamlığıyla da tanınmıştır.

18    Kasım 1860’ta Kurylowka’da doğdu, 29 Haziran 1941’de New York’ta öldü. Kırsal kesimden bir aileden geliyordu. 1872’de Varşova Konservatuvarı’ na girdi. 1878’de aynı yerde piyano öğretmenliği yaptı. 1884’te tanınmış müzik öğretmeni Theodor Leschetizky’den (1830-1915) ders almak için Viyana’ ya gitti. Burada ona bir piyanistin kendine özgü bir tekniği geliştirebilmesi için yirmi dört yaşın çok geç olduğu söylendiyse de, yoğun bir çalışmayla virtüözlüğe ulaştı. Avrupa ve ABD turnelerinde kazandığı büyük başarıda yorumculuğu kadar çekici kişiliği ve çarpıcı görünümünün de payı vardı. Daha çok Cho-pin’i yorumlamasıyla tanındı.

1901’de bestelediği Manru operası hem Avrupa sahnelerinde hem de New York Metropolitan Opera-sı’nda oynandı. Bunun yanında, daha çok piyano için besteler yaptı. O dönemin ulusalcı bestecilerinde görüldüğü gibi Paderewski de yapıtlarında kendi halk müziğinin temalarından yararlanıyordu.

I.Dünya Savaşı’ndan sonra ABD’ye gidip Polonya savaş kurbanları ve kuruluşları için bir yardım kampanyası düzenledi. ABD Başkanı Wilson’la dostluğunu geliştirdi ve Polonya’nın birleştirilip özerk bir devlet durumuna getirilmesi gereğine onu inandırarak 1918’de Milletler Cemiyeti’nin kurulmasını öneren ünlü 14 ilkenin on üçüncüsünde bu görüşten söz etmesini sağladı. Böylece Polonya’da ulusal bir kahraman durumuna geldi. 1919’da başbakan oldu. Versail-les Antlaşması’nda Polonya’yı temsil etti.

Övgülere alışık olduğu için başbakan olarak yaptıklarını eleştirenlere kızıyordu. Tüm isteği, hiçbir partiye bağlı olmadan Polonya cumhurbaşkanı olmaktı. 27 Kasım 1919’da başbakanlıktan, 1921’de de siyasal yaşamdan çekilerek yeniden konser salonlarına döndü. II.Dünya Savaşı başında, Paris’te sürgünde oluşturulan Polonya hükümetinin Ulusal Konsey başkanlığı ona önerildiyse de, Fransa’nın teslim olmasından sonra ABD’ye gitti ve yaşamının sonuna değin orada kaldı.

•    YAPITLAR (başlıca): Opera: Manru, 1901. Orkestra Müziği: Si Minör Senfoni, 1907. Konçerto: La Minör Piyano Konçertosu, 1888. Oda Müziği: La Minör Keman-Piyano Sonatı, 1880. Piyano Müziği: 3 Polonya Dansı, 1884; Polonya Dansları, iki kitap, 1884; Mi Minör Sonat, 1903.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler