Kimdir

İdil Biret kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

İdil Biret kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1941) Türk piyanist. Geniş repertuarı, üs­tün tekniğiyle uluslararası düzeyde ün kazanmıştır. Ankara’da doğdu. Çok küçük yaşta olağanüstü yeteneğiyle dikkatleri çekti ve çıkarılan bir özel yasayla 1948’de devletçe Fransa’ya gönderildi. Paris Konservatuvarı’nda Jean Doyan’ın piyano ve Nadia Boulanger’nin eşlik sınıflarına girdi.

Piyano eğitimi için çok kısa sayılacak bir sürede üstün yeteneğini kanıtlayan İdil Biret’le Wilhelm Kempff de ilgilendi. On bir yaşındayken, Paris’te, Kempff’le birlikte Mozart’ın İki Piyano İçin Konçer­to ’sunu çaldı. 1954’te Boston’da Lili Boulanger Vakfı’ nın ödülünü kazandı.

1957’de Paris Konservatuvan’nı birincilikle bitir­di. Nadia Boulanger’den bestecilik dersleri de aldıysa da, bu alandaki etkinliğini fazla sürdürmedi. 1968’de Uluslararası Olivier Messiaen Yarışması’nda jüri üye­si olarak görevlendirildi. Bir yıl sonra, Wilhelm Backhaus adına düzenlenen törende, sanatçının özel çağrısı üzerine Beethoven’in bir sonatını çaldı. 1974’te kendisine Polonya Başarı Nişanı verildi.

İdil Biret, tekniğini sürekli geliştirmiş, repertua­rını genişletmiştir. Güçlü bir yorumcu olarak tanınır.

Yorum gücü, aldığı eğitimi özümseyip kişisel çabasıy­la zenginleştirmiş olmasının sonucu sayılmalıdır. Av­rupa’da, ABD’de, birçok Asya ve Afrika ülkesinde konserler, resitaller vermiş, önemli uluslararası festi­vallere katılmıştır.

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 17. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983