Kimdir

İbn-i Kesîr kimdir? Hayatı ve eserleri

İbn-i Kesîr kimdir? Hayatı ve eserleri: Fıkıh, hadis ve tefsir âlimi. Dinde reformcu İbn-i Teymiyye’nin talebesiydi. 1302 (H. 730) târihinde Şam yakınlarındaki Busrâ köylerinden birinde dünyâya geldi. Doğum târihini 1301 (H. 701) diyenler de vardır. İsmi, İsmâil bin Ömer bin Kesîr ed-Dımışkî’dir. 1372 (H. 774)de Dımaşk’ta vefât etti. Kabri, hocası İbn-i Teymiyye’nin yakınındadır.

İbn-i Kesîr, müverrih (târihçi) ve muhaddis olarak tanınır. Küçük yaşta Dımaşk’a gitti ve ilim tahsiline başladı. İbn-i Şahne ve İshak Âmidî’den hadis dinledi. Burhan Fezâir’den, İbn-i Teymiyye’den ve daha bir kısım zâtlardan fıkıh ve diğer ilimleri tahsil etti. Şam’da, hadis âlimlerinden İbn-i Teymiyye’nin talebesi Zehebî’nin vefâtından sonra onun yerine geçti, ilim öğretmekle meşgul oldu. Bir müddet Eşrefiyye’de tedrisatta bulundu.

İbn-i Kesîr, üstâdı İbn-i Teymiyye’ye çok bağlıydı. Şâfiî mezhebinde olduğu halde, çok meselede İbn-i Teymiyye’nin kanâatine göre hüküm vermiştir. Meselâ talâk mevzuu gibi mevzularda fetvâ vermiş ve bu yüzden de Şam’da hapsedilmiş, sıkıntılara düşmüştür.

Ömrünün sonlarına doğru gözlerini kaybeden İbn-i Kesîr 1372 senesinde Şâban ayında Şam’da (Dımaşk’ta) vefât etti.

Eserleri:

İbn-i Kesîr’in El-Bidâye ven-Nihâye fit-Târîh isimli on ciltlik târihi meşhurdur. Dünyânın yaratılışından îtibâren 1337 târihine kadar geçen hâdiseler anlatılmaktadır. Tefsîr-i İbn-i Kesîr ismindeki on ciltlik tefsîrini, hadîs-i şerîflerle açıklamıştır. Bu tefsirine kendi görüşlerini de karıştırdığı Keşfüz-Zünûn’da yazılıdır. Tefsirinde târihî bilgilere de büyük yer vermiş, yalnız nakil ile iktifâ etmemiştir.

İbn-i Kesîr’in diğer eserlerinden bâzıları da şunlardır:

KAYNAK: REHBER ANSİKLOPEDİSİ, 9. CİLT

İbn-i Kesîr kimdir? Hayatı ve eserleri: Mekke-i mükerremede yetişen meşhur kırâat âlimlerinden. Tâbiînden yâni Peygamber efendimizin arkadaşlarını görenlerdendi. Kur’ân-ı kerîmin kırâatini (okuyuşunu) Peygamber efendimizin okuduğu gibi bildiren âlimlerin ikincisidir. İsmi, Abdullah bin Kesir bin Muttalib’dir. Künyesi ise Ebû Said veya
Ebû Muhammed’dir. Ayrıca Ebû Bekr veya Ebü’s-Salt künyeleri de vardır.

Abdullah bin Kesir, 665 (H. 45) yılında Mekke’de dünyâya gelmiştir. Âilesi aslen İranlıdır. Babaları, Kisrâ tarafından gemilerle Yemen’in San’a şehrine gönderilmiş ve Habeşlilerin de kendilerini buradan çıkarmaları üzerine Mekke’ye göç etmişlerdir. İbn-i Kesir, Eshâb-ı kirâmdan Abdullah bin Zübeyr, Hâlid bin Zeyd Ebû Eyyûbi Ensârî, Enes bin Mâlik ve Tâbiînin büyüklerinden Mücâhid bin Cebr ve Abdullah ibni Abbâs’ın kölesi Debbâs’dan ilim tahsil etti. Rivâyette bulundu. Kur’ân-ı kerîmin kırâatini Abdullah bin Sâib’den öğrendi. Abdullah bin Sâib de Übey bin Ka’b’dan, o da hazret-i Ömer’den bu kırâati alıp öğrendi. Bu kırâat, okuyuş şekli ise, Zeyd bin Sâbit ve Abdullah bin Abbâs gibi Eshâb-ı kirâm vâsıtası ile Peygamber efendimizden bildirilmiştir.

İbn-i Kesîr, çok güzel Kur’ân-ı kerîm okurdu. Sesinin güzelliği ve kırâat bilgisinin yüksekliği sebebiyle okurken her kelimenin hakkını verirdi. Mekke halkının ilimde önderiydi. Zamânındaki insanların, Kur’ân-ı kerîmin okunmasını öğrenmek için yanında toplanmaktan vazgeçemediği imâmlarıydı.

İbn-i Kesîr, çok beliğ ve fasih konuşurdu. Hitâbeti çok kuvvetli, sözleri tesirliydi. Uzun boylu, iri vücutlu, güzel yüzlüydü. Hâlinde sükûnet ve vekâr alâmetleri görünürdü. İlmi, fazîleti çoktu. Çok kimse, kendisinden ilim öğrenip, kırâat ve hadîs-i şerîf rivâyetinde bulunmuşlardır. İmâm-ı Kunbul ve İmâm-ı Bezzî, kırâatta yetiştirdiği talebelerdendir.

KAYNAK: REHBER ANSİKLOPEDİSİ, 9. CİLT

İlgili Makaleler