Filozof Biyografileri

İbn-i Heysem Kimdir, Hayatı, Bilime Katkıları, Eserleri, Hakkında Bilgi

İBN HEYSEM (965-1051) Arap filozof ve doğa bilgini. Felsefenin us ilkelerine ve deney verilerine dayanması gereğini savunmuş, matematik, gökbilim ve optik konularında önemli görüşler ortaya atmıştır.

Bağdat’ta doğdu, Kahire’de öldü. Önce Bağdat, sonra Kahire’de öğrenim gördü, felsefe, matematik, gökbilim, tıp ve optik alanlarında, çağına göre, ilginç çalışmalara girişti. Batı’da Elhazen adıyla tanınan İbn Heysem İslam filozof ve bilginlerinin yapıtlarını inceledi, Yunan filozoflarından Aristoteles’in görüşlerini yeniden yorumlayarak eleştirdi. Eukleides geometrisi üzerinde durdu ve bunun mantığa uygulanması gereğini savunup felsefenin bütün bilimlerin temeli olduğu görüşünü ortaya attı.

İbn Heysem’e göre felsefe yalnız kurguya değil deney verilerine dayanmalı, tümel bilgiye bu yöntemle ulaşmaya çalışmalıdır. Gerçeğin araştırılmasında kuşku kaçınılmaz bir ölçü niteliği taşır. Bu nedenle, kuşkuya karşı çıkan inançlar, din bilimleri yararlı değil yanıltıcı ve saptırıcıdır. Gerçeği aramada olduğu gibi, kesin bilginin elde edilmesinde de kuşku gereklidir. Ancak kuşku belli bir yönteme dayanan, kişiyi bunalıma götürmeyen kuşkudur. Oysa us insana doğru yolu gösteren, gerçeğin kavranmasını sağlayan, en güvenilir ilkedir. Bütün düşünme olaylarının us ilkelerine göre yürümesi gerekir.

İlgili Makaleler