Kimdir

İBN-İ EBÎ NÜCEYH ES-SAKAFÎ KİMDİR? HAYATI VE ESERLERİ

Ebû Yesâr, Abdu’Uâh İbn-i Ebî Nüceyh el-Mekkî, büyük bir âlimdir. (131) târihinde vefat etmiştir.

Mevki-İ  İlmîsi  :

Ebû Yesâr muhaddislerdendir, İbn-i Hayyân vesaire tarafından tevsik olunmuştur. Hattâ kendisini İcli de tevsik etmekle beraber :

Kaderiyye mezhebine kail îdi; ken­disini Ömer İbn-i Ubeyd ifsâd etmiştir.” diyor.

Ebû. Yesâr babasından ve Ata’, Mücâhid, İkrime, Tâvûs gibi ekâbirden tefsir, hadis ahzetmiştir. Kendisinden de Şu’be, îbn-i Uyeyne, Şibl b. Abbâd gibi zâtlar rivayette bulunmuşlardır.

Ebû Yesâr, tefsirini Mücâhid’den rivayet eder. Vekî’in beyânına göre Sevrî, Ebû Yesâr’ın tefsirini sahih addederdi. Maahâzâ bu tefsiri Mücâhid’ den bizzat istimâ’ etmeksizin andan rivayet ettiği de söylenmektedir. Bu ci­hetle Neseî, Ibn-i Ebî Nüceyh’i müdellisler arasında zikretmiştir.

Bu zâtın Sahîhül-Buhârî’de bâzı rivayetleri vardır. Ez-cümle Huzeyfe’-den, Mücâhid ve İbn-i Ebî Leylâ vasıtalarıyla şu hadîs-i şerifi rivayet:et­miştir :

Ebû Huzeyfe diyor ki:

Yâni : “Resûl-i Ekrem Hazretleri bizi altın ve gümüş kab ile su içmekten, böyle bir kabda yemek yemekten nehyettiler. Bizi ipek elbise ve atlas giy­mekten ve onun üzerinde oturmaktan da nehiy buyurdular.”

Velhâsıl İbn-i Ebî Nüceyh, müfessir, muhaddis, fakîh bir zâttır. Amr b. Dinar’ın vefatından sonra yerine iftâ ile meşgul olmuştur. Rahmetu’llâhi aleyh.

Me’hazlar:   Umdetü’l-Kaarî, Tezkiretü’l-Huffâz.[54]

KAYNAK: Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük Tefsir Tarihi (Tabakatü’l-Müfessirin), Bilmen Yayınevi

İlgili Makaleler