Tarihi Şahsiyetler

I. Yaroslav Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

YAROSLAV I (978 ? – 1054)

Kiev büyük prensi. Yönetimi sırasında Kiev Büyük Prensliği tarihinin en parlak dönemini yaşamıştır.

Bazı kaynaklar doğum tarihini 980 olarak da vermektedir. 19 Şubat 1054’te Vyssogrod’da öldü. Akıllı unvanıyla da tanınır. Kiev Büyük Prensi I. Vladimir’in oğluydu. Babasının ölümünün ardından 1015’te Novgorod prensi oldu. Ardından, kardeşleri arasında başlayan iktidar mücadelesi sonucunda 1016’da Kiev’i ele geçiren ağabeyi Sviatopolk’a karşı savaşacak güç toplamak üzere İskandinavya’ya gitti. Novgorod halkının ve İskandinavyalI Vikingler’in yardımıyla Sviatopolk’u yenilgiye uğratarak 1019’da Kiev’i ele geçirdi ve Kiev büyük prensi oldu. Ancak kardeşi Mstislav yönetimi altına girmeyi kabul etmediğinden Dnieper Irmağı’nın doğusundaki toprakları ona bırakmak zorunda kaldı. 1036’da Mstislav ölünce, tüm Rus topraklarım yönetimi altında birleştirerek ülkenin tek egemeni oldu.

Bu tarihten ölümüne değin süren yönetimi sırasında Kiev Büyük Prensliği’ne tarihinin en parlak dönemini yaşatan I. Yaroslav, babasının resmi din yaptığı Hıristiyanlık’ı yaymak için çalıştı. Bu amaçla birçok Grekçe din yapıtını Slav diline çevirtti; St. Sophia Katedrali ve Kievo-Peçerskaya Manastırı gibi görkemli dinsel yapılarla donattığı Kiev’i dönemin Avrupa’sının Constantinopolis’ten sonra gelen ikinci önemli kültür merkezi durumuna getirdi. Rus halkının örf ve adetlerinden türeyen kuralları Ruskaya Pravda adlı bir belgede derleterek yazılı hukuk geleneğini başlattı. Dış politikada Batılı hanedanlarla ilişkilerini geliştirmek amacıyla kızlarını Fransa, Macaristan ve Norveç krallarıyla evlendirdi; bu ülkelerle ticaretin gelişmesi için önlemler aldı. Bu arada güneyde Peçenekler’in gücünü kırdı; ülke sınırlarını batıda Baltık Denizi’ne dek genişletti.

Ölümünden önce topraklarının parçalanmasını önlemek amacıyla Kiev Büyük Prensliği’ni en büyük erkek çocuğunun yönetimine bırakan ve diğer oğullarının bu kişinin yönetimine tabi olmasını öngören bir veraset yasası çıkardı. Ancak, ölümünden hemen sonra oğullarının ve torunlarının aralarında iktidar mücadelesine başlamalarıyla Kiev bir gerileme ve çöküş dönemi içine girdi.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler