Tarihi Şahsiyetler

I.Stephen (I.İstvan) Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

STEPHEN I (969 ?-l038)

Macar kralı. Macar Devleti’nin kurucusu olarak kabul edilmiştir.

I.Stephen (I.İstvan) Estergon’da (Esztergom) doğdu. Bazı kaynaklar doğum tarihini 977 olarak vermektedir. 15 Ağustos 1038’de Buda’da öldü. Arpad hanedanının kurucusu Arpad’m torununun oğlu olan babası Geza, tüm Macar kabilelerinin başkanıydı. Hıristiyan olarak yetiştirilen, 996’da Bavyera Dükü II.Heinrich’in kızı Gisella ile evlenen I.Stephen 997’de babasının ölmesi üzerine onun yerine geçti. O sırada başlayan bir putperest ayaklanmasını Bavyeralı şövalyelerin yardımıyla 998’de Veszprem’de bastırdı. 1000 ya da 1001 yılının Noel Günü’nde Macar kralı olarak taç giydi. Bu tacın ona papa Il.Sylvester tarafından yollanıp yollanmadığı tartışmalı olmakla birlikte, bu olay Macarlar’m Avrupa Hıristiyan topluluğuna katılmasının simgesi durumuna geldi.

I.Stephen, Kutsal Roma-Germen imparatoru II. Konrad’ın 1030’da ülkesine karşı giriştiği istila harekâtını başarıyla püskürttü. Yönetimi boyunca Polonya ve Bulgaristan ile ortaya çıkan bazı küçük çatışmalar dışında barışçı bir siyaset izledi. Ülkedeki kabile düzenine son vererek Alman modeline benzer feodal bir devlet yapısı kurdu. Kendi kölelerine özgürlüklerini vermekle birlikte kölelik kurumuna dokunmak-
tan kaçındı. Iszpan (kont) adı verilen yeni bir toprak ağası sınıf yaratarak aynı zamanda yönetimsel bir bölünmeye de temel oluşturmak üzere ülke topraklarını bunlar arasında paylaştırdı. Yönetim işlerinde kendisine yardımcı olmak üzere din adamlarından ve kontlardan oluşan bir meclis oluşturdu. Tarımsal üretimi geliştirici önlemler almanın yanı sıra özel mülkiyeti korumaya yönelik sıkı kurallar koydu. Aşar vergisi sistemini kurdu ve düzenli bir ordu oluşturdu. Ülkeyi 2 başpiskoposluğa ve 10 piskoposluğa bölerek kiliselerin kurulmasını zorunlu hale getirdi. Otoritesinin başlıca dayanağı durumuna gelen kiliseyi güçlendirmek amacıyla ülkenin her yanma misyonerler gönderdi. Dine yaptığı hizmetlerden ötürü 1083’te Katolik Kilisesi tarafından aziz mertebesine yükseltildi. Yerine kızkardeşinin oğlu Peter Urseolo geçti.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi