Tarihi Şahsiyetler

I. Nikola Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

NİKOLA I (1841-1921)

Karadağ kralı. Çarlık Rusyası’nın desteğiyle Karadağ Devleti’nin kuruluşuna öncülük etmiştir.

Nikola Petroviç Nyegoş 7 Ekim 1841’de Nyegoşi’de doğdu, 2 Mart 1921’de Fransa’da Antibes’de öldü. Trieste ve Paris’te öğrenim gördü. Karadağ prensi olan amcası I. Danilo’nun öldürülmesi üzerine 1860’ta ülkesine dönüp prens oldu.

1862’de Osmanlı egemenliğine karşı ayaklandı. Avusturya’nın araya girmesiyle barışın sağlanmasından sonra Çarlık Rusyası ile ilişkilerini geliştirdi. 1868’de St. Petersburg’a (bugün Leningrad) giderek II.  Aleksandr ile görüştü ve Rusya’dan düzenli askeri ve mali yardım almaya başladı. Hersek ayaklanmasının yol açtığı uluslararası bunalımdan yararlanarak Temmuz 1876’da Osmanlılar’a savaş açtı. Bir dizi askeri başarıdan sonra 1878 Berlin Kongresi’nin kararıyla bağımsız Karadağ Devleti kuruldu.

Nikola, Adriyatik Denizi’ne açılan topraklarının iki katına çıkmasını sağladı. Kızlarından birini geleceğin Sırbistan Kralı Petar Karayorgiyeviç ile, öbürünü de İtalya Kralı III. Vittorio Emanuele ile evlendirerek Avrupa’daki hanedanlarla bağlar kurmaya çalıştı. Çarlık Rusyası ile öbür Avrupa devletleri arasındaki çekişmeden yararlanmaya çalıştı, Karadağ ve Sırbistan’ı tek bir devlet haline getirmek için yoğun bir çaba gösterdi. Halkın despotik yönetime karşı artan hoşnutsuzluğu karşısında 19Q5’te bir anayasa ilan etmek zorunda kaldı. 28 Ağustos 1910’da kendisini Karadağ kralı ilan etti. Toprak kazanmak amacıyla Osmanlı Devleti’ne savaş açarak 1912-1913 Balkan Savaşı’nın çıkmasında rol oynadı. Savaşın sonunda umduğundan çok daha azını elde ettiğinden gücü önemli ölçüde sarsıldı.

I. Dünya Savaşı’nda Sırbistan ile ittifak kurmasına karşın Karadağ ordusunun yenilgiye uğraması üzerine 13 Ocak 1916’da Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ile ayrı bir barış antlaşması imzaladı ve hemen ardından Fransa’ya sığındı. Sırp ordusunun Karadağ’a girmesinden sonra Podgoriça’da toplanan Ulusal Meclis tarafından tahttan indirildi. Son yıllarında, Karadağ’la Sırbistan’ın birleşmesini engellemek için çalıştı. Ölümünden sonra Karadağ’ın küçük Monarşist Partisi en büyük oğlu Danilo’yu kral ilan etti. Ancak Danilo yeğeni Mihail lehine hakkından feragat etti.

Yetenekli bir oyun yazarı ve şair olarak Slav edebiyatında belirli bir yere sahip olan I. Nikola’nın önemli yapıtları arasında Kniaz Arvaniti (oyun), Nova Kola (balatlar) ve Pesnik i Vila (şiirler) sayılabilir.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi
vikipedi, ekşi

İlgili Makaleler