Tarihi Şahsiyetler

I.Louis Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

LOUIS I (778-840)

Frank kralı. Karolenj İmparatorluğu’nun bütünlüğünü koruma çabaları başarısızlıkla sonuçlanmıştır.

Akitanya’da (bugün Gironde) Casseuil-sur-Garonne’da doğdu. Bazı kaynaklar doğum yerini Poitiers yakınlarında Chasseneuil olarak vermektedir. 20  Haziran 840’ta Ingelheim yakınlarında öldü. Dindar lakabıyla tanınır. Frank kralı Charlemagne’m en küçük oğluydu. 781’de Akitanya kralı ilan edildi. Dindar ve bilgili bir kişi olarak yetiştirildi. Ağabeyleri Charles ve Pepin’in 806-813 arasında kısa aralıklarla ölmeleri üzerine, Eylül 813’te Charlemagne tarafından tahtın varisi ilan edildi ve Karolenj İmparatorluğu’nu onunla birlikte yönetmeye başladı. Ocak 814’te Charlemagne’ın ölmesi üzerine imparator oldu.

817’de, Frank gelenekleri gereğince topraklarını oğulları I.Lothar, Pepin ve II.Louis [Alman] arasında paylaştırdı. Ancak imparatorluğun toprak bütünlüğünü korumak amacıyla I. Lothar’ı tahtın varisi yaptı ve diğer iki oğluyla, Charlemagne’m 810’da İtalya kralı yaptığı yeğeni Bernard’ı ona bağımlı kıldı. Bu kararına karşı ayaklanan Bernard’ı 818’de kör ederek öldürttü. 829’da Almanya’daki topraklarının büyük bir bölümünü birinci karısının ölümünden sonra evlendiği Bavyeralı Judith’ten olan oğlu Il.Charles’a [Dazlak] vermek istemesi üzerine kendisine karşı ayaklanan diğer oğulları tarafından tahttan indirildi. Ancak oğullan arasında birlik olmadığından kısa bir süre sonra yeniden tahta çıkmayı başardı. 832’de Akitanya’yı Pepin’den alarak Il.Charles’a vermesi üzerine oğullarının başlattığı ikinci bir ayaklanma sırasında bir kez daha tahttan çekilmek zorunda kalan I.Louis, ayaklanmaya yardımcı olan papanın bu desteği geri çekmesi ve oğullarının birbirlerine düşmeleri üzerine, 834’te yeniden tahta çıktı. Bu tarihten sonra da süren taht kavgaları, ölümünden sonra oğulları arasında bir kardeş kavgasına dönüştü ve 843’te Karolenj İmparatorluğu’nun parçalanmasına neden oldu.

I.Louis kilise reformları yoluyla din adamlarının ahlaki ve manevi yaşamlarını düzenlemek amacındaydı. 816 ve 817 yıllarında imparatorluk başkenti Aix-la-Chapelle’de (bugün FAC’de Aachen) toplanmasına öncülük ettiği iki konsilde, kilise yasalarının manastır yaşamının disiplinini artıracak biçimde yeniden düzenlenmesi, kilisenin Karolenj İmparatorluğu’ nun parçalanmasından sonra da birliğini korumasında önemli rol oynadı.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler