Tarihi Şahsiyetler

I. Herakleios Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

HERAKLEİOS I (575-641)

Bizans imparatoru. Yaptığı reformlar ile devleti güçlendirmiştir.

Kapadokya’da doğdu, 11 Şubat 641’de Constantinopolis’te (İstanbul) öldü. Bizans’ın Kartaca valisi Herakleios’un oğludur.

Herakleios, Bizans tahtını ele geçiren Phokas’ı (602-610) tanımamış, Kartaca’da bağımsızlığım ilan etmişti. Phokas’ı devirmek isteyenlerin istemi üzerine, 3 Ekim 610’da başkente ulaşan Herakleios, halk ve özellikle Yeşiller’ce coşku ile karşılandı. Phokas’m yönetimini sona erdirerek 5 Ekim 610’da imparator ilan edildi.

Herakleios başa geçtiğinde, imparatorluk kötü durumdaydı. Doğuda İranlılar, batıda ise Avarlar ve Slavlar Bizans ile çarpışmaktaydılar. Devletin mali kaynakları azalıyordu: Paralı askerlere dayanan ordu etkili olamıyordu. Makedonya’yı ellerine geçiren ve başkente kadar ilerleyen Slavlar, 614’te Dalmaçya’nın merkezi olan Salona’yı yakıp yıktılar. Avar saldırılarının geçici akınlar halinde olmasına karşın Slavlar,

Balkanlar’a yerleşmeye başladılar. Aynı zamanlarda İran ile olan savaş da sürüyordu. 611’de Kaysareia’yı (Kayseri) boşaltmak zorunda kalan İranlılar, Doğu Anadolu ve Suriye’ye yönelen Bizans karşı saldırısını sonuçsuz bıraktılar. 613’te bir Bizans ordusu Antiokheia’da (Antakya) büyük bir yenilgiye uğradı. Kısa bir süre içinde Damaskos (Şam) kenti de düştü.

Filistin üzerine yürüyen İranlılar 614’te Kudüs’ü aldılar. Hıristiyanlar için dinsel önemi olan binalar yıkıldı. Hz.İsa’nın çarmıha gerildiği kutsal hac ve değerli hazineler İranlılar’ın eline geçti. Anadolu’ya geçen bir İran ordusu da İstanbul Boğazı kıyılarına kadar ilerledi. İki ateş arasında kalmak istemeyen Herakleios Haziran 617’de Herakleia’da (Marmara Ereğlisi) Avar hanı ile görüşerek anlaşmaya çalıştı. Bu görüşmeler bir sonuç vermediği gibi, imparatorluğun en zengin eyaletlerinden biri olan Mısır, 619 ilkbaharında İranlılar’ın eline geçti. Buğday gereksiniminin büyük bir bölümünü Mısır’dan sağlayan başkent bu kaynağını da yitirdi.

İlgili Makaleler