Tarihi Şahsiyetler

I. Elizabeth Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

ELIZABETH I (1533-1603) İngiltere kraliçesi. Yönetimi sırasında, İngiltere güçlenen donanmasıyla dünya denizlerinde egemenliği ele geçirmeye başlamıştır.

7 Eylül 1533’te Greenvvich’te doğdu, 24 Mart 1603’te Londra’da öldü. Babası Kral VIII. Henry, annesi kralın ikinci karısı Anne Boleyn’dir. 1533’te tahta çıkan ve Protestan İngiltere’de Katolik inancı yeniden canlandırmak isteyen Henry’nin büyük kızı Mary Tudor’un ölümünden sonra, 1558’de tahta çıktı. İnanmış bir Protestan olarak, halkı tarafından sevilen Kraliçe, İngiltere tarihinde dönüm noktası sayılabilecek başarılar kazandı.

Tahta çıktığı ilk günlerden başlayarak evlenmesi ve Tudor hanedanına bir varis kazandırması yolunda yapılan ısrarlara karşın, Kraliçe tüm önerileri reddetti ve hiç evlenmedi. Bu noktada, merkezi otoritenin tamamen kendisinde toplanmasına önem veren Elizabeth’in, iktidarı hiç kimseyle paylaşmak istemediği için evlilikten uzak durduğu görüşü tarihçiler arasında yaygındır. Bu özelliği, tarihsel kişiliğinin önemli bir yanıdır.