Tarihi Şahsiyetler

I. Charles (İngiltere kralı) Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

CHARLES I (1600-1649)

İngiltere kralı. İdam edilen ilk İngiliz kralıdır.

19 Kasım 1600’de Iskoçya’da doğdu, 30 Ocak 1649’da Londra’da öldü. İskoç kralı VT.James’in ikinci oğludur. Hastalıklı bir çocuk olduğundan, babası 1603’te I.James olarak İngiltere kralı ilan edildiğinde, uzun yolculuklara dayanamayacağı için bir süre, İskoçya’da kaldı. Atlara ve avlanmaya, plastik sanatlara özel bir ilgisi vardı. Rubens ve Van Dyck’ı İngiltere’ye çağırdı. 1616’daWales prensi oldu.

27 Mart 1625’te kral oldu ve ardından Fransa Kralı XIII. Louis’in kız kardeşi Henrietta Maria ile evlendi. Kral olduktan sonra, bu makamı elinde tutanın yalnız Tann’ya karşı sorumlu olduğuna inandığından Charles’m yavaş yavaş parlamento ile arası açılmaya başladı. Tarımda pazar için üretimin yaygınlaşmasıyla yeni bir soylu sınıf ortaya çıkmıştı. Bunlar özellikle yün üretimi ve ticareti ile uğraşıyorlardı. Bu kesim, ticaret ve dünya pazarlarında güçlenirken parlamentoda da önemli bir etkinlik kazanmaya başladı.

Öte yandan, Charles’ın dış politikası ülkeye çok pahalıya mal oluyor, savaşlara hazine para yetiştire-miyordu. Kralın toplayacağı vergileri onaylama parlamentonun hakkıydı. Sürekli savaşlar için gereken paralar, parlamento desteği olmadan toplanamazdı. Parlamento onayını, Charles, krallık makamına hakaret olarak gördü, parlamentoyu devre dışı bırakarak bir dizi yöntemle vergi toplama yoluna gitti. Soylular ile gelişmekte olan tüccar kesimi krala borç para vermek zorunda bırakıldı. Vergisini ödemeyenleri ise özel mahkemelerce tutuklattırması gerginliği büsbütün artırdı.

İlgili Makaleler