Tarih

Hz. İdris Kimdir, Hayatı, Ayet ve Hadislerle

İdris. Kur’an’da ismi iki yerde Meryem suresi 56.ayet ve Enbiya suresi 85. ayette zikredilmiştir. Bu ayetler bu peygamber hakkında her hangi bir izahta bulunmak maksadı ile zikredilmemiştir.

Hz. İdris büyük bir peygamberdir. Hz. Şît’den sonra peygamber olmuştur. Birçok ilimlere, hikmetlere, göklerin esrarına dair bilgisi vardı. Bir rivayete göre ilk yazı yazan ve ilk elbise giyen Hz. İdris’dir. Yeryüzünde üç yüz altmış sene yaşadığı rivayet edilir. Sonunda Hak Tealâ tarafından yüksek bir makama kaldırılmıştır.

  • “Kitab’da İdris’e dair söylediklerimizi de.an; çünkü o dosdoğru bir peygamberdi. (Meryem suresi 56.ayet)
  • “O’nu yüce bir yere yükselttik” (Meryem suresi 57. ayet)
  • “İsmail’i, İdris’i ve Zülkifl’i de (yâdet). Hepsi de sabreden kimselerdendi.” (Enbiya suresi 85. ayet)
  • “Onları rahmetimize kabul ettik. Onlar hakikaten iyi kimselerdendi.” (Enbiya suresi 86. ayet)

İdris’in hayatına dair kütübü sitte’de yer alan hadislerden ikisi şunlardır:

  • Katâde, şu âyet hakkında: “Onu yüce bir yere yükselttik” (Meryem 57). Enes (r. a.) Resûlullah (a.s.)’tan şu rivayeti yaptığını belirtir: “Ben Mirac’ta iken dördüncü kat semâda Hz. İdris (a.s.)’i gördüm.” [Tirmizî, Tefsir, Meryem, (3156).]
  • “Ben (Mirac gecesinde) dördüncü kat semada (gökte) İdris (peygamber) ile karşılaştım. Cibril bana:” Bu gördügün İdris’dir. Ona selam ver” dedi. Ben de ona selam verdim. O da benim selamima cevap verdi. Sonra bana:” Merhaba salih kardeş, salih peygamber” dedi » buyurmustur. (Buhari, Müslim)