Tarihi Şahsiyetler

Hz. Hüseyin Kimdir, Hayatı, Kerbela Olayı, Hakkında Bilgi

Hz. Muhammed’in Hz. Fatıma’dan torunu, Hz. Ali ve Hz. Fatıma’nın Hasan’dan sonraki ikinci oğlu. Hicretin dördüncü yılı Şaban ayının beşinde (M.8 Ocak 626) doğdu, H.61 senesi Muharrem ayının onuncu günü (M.10 Ekim 681) Kerbela’da öldü.

Hüseyin’in ismini bizzat Hz. Muhammed koydu. Yedi günlük iken, Hz. Muhammed, Akike kurbanı olarak bir koç kesti, bebeğin saçları ağırlığınca gümüşü sadaka olarak dağıttı ve bebeğin sünnet edilmesini emretti.

Hz. Muhammed, torunları Hasan ve Hüseyin ‘e son derece düşkün olup onları çok severdi. Onların sevilmesi hakkında hadis kitaplarında pek çok hadis vardır.

Anne ve Babası
Annesi, Hz. Muhammed’in soyunu devam ettiren tek kızı olan, babasının annesi (ümmü ebîha) Fatıma’dır.

Babası, Kureyş’in lideri Ebu Talib’in oğlu, İslam peygamberi Hz. Muhammed’in kuzeni, damadı, yardımcısı, İslam Devleti’nin 656-661 yılları arasındaki başkanı, Sünni inançta dördüncü hak halife ve Şii inancında birinci İmam’ı, Allah’ın aslanı (Esedullah) Ali’dir. Hüseyin, babası Ali ile yaklaşık otuz altı yıl yaşamıştır.

Hüseyin 5-6 yaşlarına dek dedesi Hz. Muhammed’in yakınında bulundu. Ancak önce Hz. Muhammed ve ardından da annesi Fatıma vefat etti. bundan sonra ilmini ve edebini babasının yanında tamamladı.

İlgili Makaleler