Tarihi Şahsiyetler

Hüsnü Mübarek Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

MÜBAREK, Hüsnü (1928)

Mısırlı asker ve devlet adamı. 1981’den bu yana devlet başkanımdir.

Muhammed Hüsnü Mübarek 4 Mayıs 1928’de Nil deltasındaki Menudiye Eyaleti’ne bağlı Kafr el-Meselha köyünde doğdu. Babası adalet müfettişi idi. Askeri Akademi’nin üç yıllık öğrenim süresini iki yılda tamamlayarak 1949’da subay oldu. Hava Kuvvetleri Akademisi’ndeki iki yıllık bir kurstan sonra 1959’a kadar uçuş öğretmenliği yaptı. 1964’te Mısırlı pilotların çoğu gibi Moskova’ya gidip Frunze Kurmaylık Akademisi’nde öğrenim gördü. Ertesi yıl ülkesine dönerek hava üssü komutanı oldu. 1967’de Hava Kuvvetleri Akademisi komutanı, iki yıl sonra, da hava kuvvetleri personel başkanı oldu. 1972’de hava kuvvetleri komutanı ve savaş bakanı yardımcısı görevlerine getirildi.

İsrail’in 1967 Altı Gün Savaşı’nda işgal ettiği Sina Yarımadası’nı geri almak için Mısır’ın 6 Ekim 1973’te başlattığı savaşta bu bölgedeki İsrail üslerine başarılı bir hava saldırısı düzenleyerek Mısır zırhlı ve piyade birliklerinin ilerleyişine büyük bir kolaylık sağladı. Savaş kahramanı olarak kazandığı saygınlıktan dolayı ABD ve SSCB’nin zorlamasıyla imzalanan ateşkes konusunda diğer Arap ülkelerini ikna etme görevini üstlendi. 4 Nisan 1975’te işçilerin düşük ücretleri öne sürerek başlattığı ayaklanma üzerine hükümette yeni bir düzenlemeye giden Enver Sedat tarafından eski bir Nasırcı olan Hüseyin eş-Şafi’nin yerine devlet başkanı yardımcılığına getirildi. Bu görevi üstlendiği ilk yıllarda daha çok diplomatik ilişkileri yürüterek 1976 Irak-Suriye anlaşmazlığında ve Batı Sahra sorununda arabuluculuk yaptı. 1978 Camp David Antlaşması’nın gerçekleştirilmesinde önemli rol oynadı ve İsrail muhalefet önderleriyle görüşmeleri yürüttü. 1980’de Enver Sedat’ın dış siyaseti doğrudan kendi eline alması üzerine hükümet işlerini üstlendi. Aynı yıl Ulusal Demokratik Parti’nin başkan yardımcılığına getirilerek Sedat’ın halefi durumuna yükseldi. Enver Sedat’ın 6 Ekim 1981’de bir suikast sonucu ölmesinden sonra vekâleten getirildiği devlet başkanlığı görevine 13 Ekim 1981’de resmen seçildi. Sedat’ın ilkelerine ve Ortadoğu’daki barış surecine bağlı kalacağını açıkladı. Aralarında M.Hasaneyn Heykel’in bulunduğu bazı önemli siyasi tutukluları serbest bırakarak içerdeki siyasi ortamı yumuşatmaya çalıştı. Ancak dinci muhalefete karşı sert bir siyaset izlemeyi sürdürdü. Bir süre sonra üst düzeydeki yolsuzlukları gerekçe göstererek Enver Sedat’a yakınlıklarıyla tanınan bazı yöneticileri tasfiye etti. 1982 başında Ahmed Fuad Muhiddin’i başbakanlığa getirdi. Bazı Arap ülkeleriyle ilişkileri geliştirerek Mısır’ın yeniden Arap dünyasına dönmesi için çalıştı.

1987’de altı yıllık ikinci bir dönem için, oyların yüzde 97’sini alarak devlet başkanlığına yeniden seçildi. 1989’da, Enver Sedat döneminde İsrail’le yaptığı barış antlaşması yüzünden Arap Birliği’nden çıkarılmış olan Mısır tekrar birliğe kabul edildi, merkezi de Kahire’ye taşındı.

İlgili Makaleler