Edebi Şahsiyetler

Hüseyin Cöntürk Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

CÖNTÜRK, Hüseyin (1918ö – 22 Haziran 2003, Ankara)

Türk, eleştirmen. Bilimsel bir anlayışa bağlı kalarak kurmaya çalıştığı yöntemle, çağdaş Türk edebiyatında nesnel eleştirinin öncülerinden olmuştur.

İzmir’de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini burada bitirdi. Yükseköğrenimini İstanbul Teknik Üniversitesi inşaat Fakültesi’nde yaptı. İnşaat mühendisi olarak özel ve resmi kuruluşlarda çalıştı. Karayolları Genel Müdürlüğünde Etüt ve Proje Fen Heyeti müdürlüğü görevinde bulundu.

Bilimsel yöntemleri savunmak, örneklemek amacıyla yazdığı eleştirileriyle, 1955’ten sonra, sanat ve yazın dergilerinde göründü. Pazar Postası, Yenilik, Yeni Ufuklar, Türk Dili, Ataç, Dönem, Varlık, Yordam dergilerindeki bu yazılarında eleştiri kuramı, yöntemi üzerinde durdu. Nesnel eleştiri anlayışının gelişmesinde öncülük etti. Çağdaş Türk şairleri üzerine yazdığı yazı ve incelemeleriyle de çağdaş Türk şiirinin sorunları, yönelişleri, gelişimi üzerine dikkati çekti.

Asım Bezirci ve Turgut Uyar’la birlikte Ekim 1963-Haziran 1965 arasında Dönem dergisini ve sahibi-sorumlusu olduğu Ocak 1965-Eylül İ968 arasında da Yordam’ı çıkardı. 1970 sonrasında ise yazın alanında görünmedi.

• YAPITLAR (başlıca): Eleştirmeden önce, 1958; Çağının Şairi, 1960; Turgut Uyar, 1961; Günlerin Getirdiği Götürdüğü (Asım Bezirci ile), 1962; Behçet Necatigil, 1964.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler