Edebi Şahsiyetler

Hüseyin Avni Lifij Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LİFİJ, Hüseyin Avni (1886-1927)

Türk, ressam. Simgeci (sembolist) bir yaklaşımla lirik resimler yapmıştır.

Samsun’da doğdu, 2 Haziran 1927’de İstanbul’da öldü. Resme ilgisi çocuk yaşlarda başladı. Doğumundan kısa bir süre sonra ailesi İstanbul’a geldi. Nümune-i Terakki Mektebi’nde eğitim gördüğü yıllarda ilk resimlerini yaptı. Kısa bir süre Sanayi-i Nefise Mektebi’nde (sonra Güzel Sanatlar Akademisi, şimdi Mimar Sinan Üniversitesi) eğitim gördü, sonra Osman Hamdi Bey’in önerisi üzerine Şehzade Abdülmecit tarafından Paris’e gönderildi. 1909-1912 arasında, akademik anlayışta resimler yapan Fernand Cormon’un (1845-1924) atölyesinde öğrenim gördü. Ancak bu atölyedeki katı kuralcı tutumu benimsemedi, simgeci Fransız ressam Puvis de Chavannes’ı kendine model aldı. 1912’de Türkiye’ye döndü ve 1923’e değin çeşitli liselerde resim öğretmenliği görevinde bulundu. 1914-1918 arasında dönemin hükümetince Şişli’de kurulan bir atölyede Nazmi Ziya, Namık İsmail, Hikmet Onat ve İbrahim Çallı ile birlikte bir süre çalıştı, savaş resimleri yaptı. 1924’te Sanayi-i Nefise Mektebi’nde öğretmen oldu. 1926’da bir ay Paris’te kaldı ve dekoratif sanatlar öğretimi ile ilgili incelemeler yaptı. İstanbul’a döndükten sonra aynı kurumda süsleme dersleri verdi.

Lifij romantik ve simgeci yaklaşımı ile 1910 kuşağı sanatçılarından farklı bir üslup geliştirmiştir. Daha çok akşam ışıkları içinde resimlediği manzaraları izlenimci (empresyonist) bir yaklaşımı anımsatsa da, bunlardaki doğa, İzlenimciler’in bilimsel renk çözümlemeleriyle baktıkları doğadan farklı, ışığın bir anlık değişimiyle yakalanan bir zaman kesitidir. Lifij renkleri ustaca kullanarak ışığın gizemli etkisiyle şiirsel bir atmosfer yaratmıştır. Işığı renklere ayrıştırmasıyla izlenimci, özellikle büyük figürlü kompozisyonlarındaki kurgu ve desenleriyle akademik konuları ele alış biçimiyle de simgeci bir tutum içinde olmuştur. Ancak bütün bu özelliklerin bireşimi niteliğindeki resmi sonuçta daha çok Simgeciler’e yaklaşır. Lifij yağlıboya çalışmalarının yanı sıra çok sayıda figür, yapı ve doğa desenleri de çizmiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): Kadir Gecesi, 1903; Kendi Portresi, 1907, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi; Yeşilköy’den Peysaj, 1912; Alegori, 1916, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi; Armoni, 1917; Karagün, 1924, Ankara Resim ve Heykel Müzesi; Türbe Kapısı, İzmir Resim ve Heykel Müzesi; İstanbul’da Sabah, İş Bankası Koleksiyonu; Testili Kadın, İş Bankası Koleksiyonu; Peysaj, İş Bankası Koleksiyonu; Evler, İş Bankası Koleksiyonu; Kalkınma, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler