Edebi Şahsiyetler

Hugh Walpole Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

WALPOLE, Hugh (1884-1941)

İngiliz, yazar. Romancı ve eleştirmen olarak adını duyurmuştur.

Hugh Seymour Walpole 13 Mart 1884’te Yeni Zelanda’da, Auckland’da doğdu, 1 Haziran 1941’de İngiltere’nin Cumberland bölgesindeki Keswick’te öldü. İngiltere’de başladığı öğrenimini Cambridge Üniversitesi’ne bağlı Emanuel College’da tamamladı. Kısa bir süre öğretmenlik etti. İlk önemli yapıtı Mr. Penin and Mr. Traill (“Bay Perrin ve Bay Traill”) o günlerdeki deneyimlerinden kaynaklandı. Bir yandan da kitap eleştirileri yazıyordu. 1923’te yayımlanan Fortitude (“Dayanma Gücü”) ile ününü pekiştirdi. The Dark Forest (“Karanlık Orman”) adlı romanı ise

I.Dünya Savaşı sırasında Kızılhaç görevlisi olarak Rusya’da bulunduğu süre içinde yaşadığı olayların ürünü idi. Walpole’un asıl önemli yapıtı İngiltere’nin belirli bir döneminin toplumsal tarihi sayılabilecek The Herries Chronicle (“Herries Tarihi”) başlıklı dörtlüsüdür. Rogue Herries (“Derbeder Herries”), Judith Paris, Fortress (“Kale”) ve Vanessa adlı dört kitaptan oluşan ve bir aileyi konu alan bu yapıtta romantik, mistik bir atmosfer egemendir.

Romanları dışında öyküden denemeye, oyundan film senaryosuna değin çeşitli türlerde yazmayı deneyen Walpole’un İngiliz edebiyatında eleştirmen olarak da önemli bir yeri vardır.

• YAPITLAR (başlıca): Roman: Mr. Perrin and Mr.Traill, 1911, (“Bay Perrin ve Bay Traill”); Fortitude, 1913, (“Dayanma Gücü”); The Dark Forest, 1916, (“Karanlık Orman”); Jeremy, 1919; The Secret City, 1919, (“Gizli Kent”); Rogue Herries, 1930, (“Derbeder Herries”); Judith Paris, 1931; The Fortress, 1932, (“Kale”); Vanessa, 1933. Çeşitli: Joseph Conrad, 1916; The English Novel, 1925, (“İngiliz Romum”); Anthony Trollopo,1925; A Letter to a Modern Novelist, 1932, (“Çağdaş Bir Romancıya Mektup”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler