Tarihi Şahsiyetler

Hubab bin Münzir Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi -Sahabi-

Ebû Ömer (Ebû Amr) el-Hubâb b. el-Münzir b. el-Cemûh el-Ensâri (ö. 20/641) Sahâbî.

Hazrec kabilesinin Benî Selime koluna mensup olduğu için Selemî nisbesiyle de anılır. Resûl-i Ekrem’in vahiy kâtiplerin­den Münzir b. Amr es-Sâidînin dayısıdır.

Bedir Gazvesi’nde otuz üç yaşında iken Hazrec”in sancaktarlığmı yapan Hubâb, İslâm ordusunun düşmana en uzak olan kuyunun çevresine yerleşmesini uygun görmediğinden Hz. Peygamber’e bu ka­rarının ilâhî bir işarete dayanıp dayan­madığını sormuş, vahiyle ilgili olmadığını öğrenince de düşmanı susuz bırakmak için onlara en yakın su kuyusunun yanına yerleşilerek diğer kuyuların kapatılması­nı teklif etmiş, Resûl-i Ekrem de onun bu görüşünü uygun bulmuştur. Resûlullah’ın Benî Kurayza ve Benî Nadîr gazve­lerinde de müslümanlann nerede mevzi-lenmesi gerektiği hususunda ashabıyla istişare ettiği, isabetli görüşleri sebebiy­le “zü’rre’y” diye anılan Hubâb b. Mün-zir’in bu iki yahudi kabilesinin arasına yerleşmenin onların haberleşmesini en­gelleyeceği yolundaki teklifini benimse­diği, Cebrail’in de bu görüşü onayladığı belirtilmektedir. Resûl-i Ekrem’e eziyet et­mesiyle bilinen Ebû Kays b. Fâkih’i Bedir Gazvesi’nde Hz. Hamza’nın veya Hubâb’ın öldürdüğü, yine bu savaşta Hubâb”ın Ümeyye b. Halefi yaraladığı. İkrime b. Ebû Cehil’in esaretten kurtarmak üzere fidye getirdiği Hâlid b. A’lem el-Ukaylfyi onun esir aldığı rivayet edilmektedir. Uhud Gazvesi’nde Hz. Peygamber tara­fından düşman kuvvetlerinin sayısı ve hazırlıkları hakkında bilgi toplamakla gö­revlendirilen ve görevini başarıyla yerine getiren Hubâb. savaşın iyice kızıştığı sı­rada Resûlullah’ın etrafından ayrılmayan sahâbîlerden biridir. Medine’ye döndük­ten sonra da düşmanın âni bir baskın dü­zenlemesi İhtimaline karşı Hz. Peygamber’in kapısında nöbet tutanlar arasında Hubâb b. Münzir de vardı. Hubâb’ın Hen­dek Gazvesi’nde ve Resûl-i Ekrem’in katıl­dığı bütün savaşlarda bulunduğu bilin­mekte olup Huneyn Gazvesi’nde Benî Hazrec’in sancağını onun veya Sa’d b. Ubâde’nin, Tebük Gazvesi’nde de yine onun veya Ebû Dücâne’nin taşıdığı zikredil­mektedir. Hayber’de de İslâm askerleri­nin yerleştiği mevkii uygun görmeyen Hubâb, Resûlullah’a başvurarak eğer orası Allah tarafından seçilmemişse düş­manın ok menzilinden ve bataklık mev­kiinden uzakta bir yere yerleşilmesini teklif etmiş, bu teklifi de kabul edilmiş­tir. Hubâb’ın Hz. Ebû Bekir’in halife seçil­mesinden önce Sakifetü Benî Sâide’de toplanan müslümanlara hitaben bir ko­nuşma yaptığı, ensara kendi davalarına sahip çıkmalarını söylediği ve muhacir­lerle ensardan birer halife seçilmesini teklif ettiği, Hz. Ömer’in onun bu görüşünü benimsemeyerek bir halifeye biat edilmesi gerektiğini savunduğu bilin­mektedir.

En son vefat eden sahâbî Ebü’t-Tlıfeyl Âmir b. Vasile el-Leysî’nin kendisinden hadis rivayet ettiği Hubâb b. Münzir’in bazı şiirleri de vardır. Bey’atürrıdvân’da bulunan, Bedir’den sonraki gazvelere ka­tlan ve Resûl-i Ekrem’in muhafızlığını ya­pan Haşrem onun oğludur. Hubâb b. Mün­zir Hz. Ömer’in hilâfeti döneminde muh­temelen 20 (641) yılı civarında vefat etti.

TDV İslâm Ansiklopedisi

İlgili Makaleler