Edebi Şahsiyetler

Howard Hawks Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HAWKS, Hovard (1896-1977)

ABD’li film yönetmeni. Sinemanın pek çok türünde başyapıtlar vermiştir.

30 Mayıs 1896’da Goshen’de doğdu, 1977’de öldü. Küçük yaşta ailesiyle birlikte California’ya yerleşti. Çocukluğundan başlayarak tekniğe karşı büyük bir ilgi duydu. Yükseköğrenimini makine mühendisliği dalında yaptı. Gençlik yıllarında en büyük tutkusu otomobil yarışlarına katılmak ve uçak kullanmaktı. I.Dünya Savaşı’nda Hava Kuvvetleri’ne katıldı. Savaş sonrası bir uçak fabrikasına girdi ve uçak modelleri çizmeye başladı.

Üniversite yıllarında bir süre Lasky stüdyolarının atölyelerinde çalışmıştı, Hollywood’a geri dönmeye karar verdi. Burada önce kurgucu, sonra yönetmen yardımcısı olarak çalışmaya başladı. 1922’de iki kısa öykü yazarak bunları filme çekti. Ertesi yıl senaryosunu yazdığı Quicksands (“Bataklıklar”) adlı filmin yapımcılığını da üstlendi. Birkaç senaryo daha yazdıktan sonra 1925’te yine kendi yazdığı bir senaryonun yönetmenliğini de yaptı. Sinemanın hemen her türündeki ürünleri, 1930’lardan başlayarak Fransız eleştirmenlerin yoğun ilgisini çekti. ABD’li eleştirmenler onu ancak daha sonraki yıllarda keşfettiler ve sinema tarihindeki gerçek yerine oturtan değerlendirmeler yaptılar. 1975’te Hawks’a tüm yapıtları için özel bir Oscar verildi.

Hawks bugün sinemanın en büyük yönetmenlerinden biri olarak anılmasını her şeyden önce teknik alandaki ustalığına borçludur. Filmlerinde tekniği son derece işlevsel bir biçimde kullanır. Kamera hareketlerini, görüş açılarını, çerçeve düzenlemelerini kendi başlarına değil, hep öykünün bütünlüğü içinde bir anlam taşıyacak gibi ele alır. Filmlerinin başarısı senaryolarının sağlamlığından geldiği kadar, tekniği son derece tutumlu bir biçimde kullanmasından da kaynaklanır.

İlgili Makaleler