Tarihi Şahsiyetler

Horatio Nelson Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

NELSON, Horaito (1758-1805)

İngiliz, amiral. Uyguladığı yeni strateji ve taktiklerle savaş tekniğini geliştirmiştir.

29    Eylül 1758’de Norfolk yakınlarında Burnham Thorpe’da doğdu, 21 Ekim 1805’te Trafalgar Burnu açıklarında öldü. Babasının ve annesinin ölümünden sonra henüz 12 yaşındayken kaptan olan amcasının gemisinde başladığı denizcilik yaşamının ilk yıllarında Batı Hint Adaları’na gitti; 1773’te Kuzey Buz Denizi’ ne yapılan bir inceleme gezisine ve Hint Okyanusu’ ndaki bir sefere katıldıktan sonra 1776’da İngiltere’ye döndü.

1777’de teğmenliğe yükselerek, Amerikan Bağımsızlık Savaşı’na karşı (1775-1783) İngiliz sömürgelerini korumak için Batı Hint Adaları’nda çarpıştı. 1779’da 20 yaşındayken kaptan olan Nelson, Nikaragua ve Kuzey Amerika’daki savaşlara katıldıktan sonra 1783’te ülkesine döndü.

1784’te görevli olarak gittiği Batı Hint Adaları’nda, henüz yürürlükten kaldırılmamış olan İngiliz sömürge dönemi yasalarından Denizcilik Yasaları’nı çiğneyen 5 Amerikan tüccar gemisine el koyması, tüccarların, gemi sahiplerinin ve yerel İngiliz hükümet yetkililerinin tepkisine yol açınca, 1787’de İngiltere’ye döndükten sonra Nelson’a 4 yıl görev verilmedi.

1793’te Akdeniz’deki Toulon limanının adeta olanaksız olan savunmasıyla görevlendirilen Nelson, Napoleon Bonaparte’ın da aralarında bulunduğu Fransız güçlerine karşı çarpıştı, Napoli’ye giderek kral IV.Ferdinand’dan önemli destek sağladı. Napoli’ deyken, 1798’den sonra birlikte yaşayacağı İngiliz elçisi William Hamilton’un, genç ve güzelliğiyle ünlü sanatçıların esin kaynağı olan, eşi Emma Hamilton’la tanıştı. Toulon’un düşmesinden sonra Bastia ve Calvi çarpışmalarına katılan Nelson, Calvi’de bir gözünü yitirdi.

İlgili Makaleler