Tarihi Şahsiyetler

Horatio Herbert Kitchener Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

Bu arada Güney Afrika’da İngilizler ve Hollanda asıllı Boerler arasında savaş çıktı. Kitchener, Lord Roberts komutasında, kurmay başkanı olarak Güney Afrika’ya gönderildi. 1900 yılının sonunda İngilizler Boerler’i yendiler. Kitchener, İngiltere’ye dönen Roberts’ın yerine başkomutan oldu. Yenilgiyi kabul etmeyerek gerilla savaşma başlayan Boerler’e karşı çok sert önlemler aldı, tarlalarını yaktı, kadın ve çocukları salgın hastalıkların yaygın olduğu toplama kamplarına sürdü. 1902’de Boerler yenildiler ve VereenigingAntlaşması’m imzaladılar. 1902 Temmuz’ unda İngiltere’ye dönen Kitchener’e şeref madalyası verildi ve vikontluğa yükseltildi.

Aynı yıl başkomutan olarak Hindistan’a gönderildi. Burada orduyu yeniden düzenleyen Kitchener, askeri konularda yetkinin tümüyle kendisinde olmasını istemesi nedeniyle Hindistan Genel Valisi George Curzon’la anlaşmazlığa düştü. Başbakan A.Balfour’ un Kitchener’i desteklemesi sonucu 1905’te Curzon görevinden ayrıldı. Kitchener ise 1909’a değin Hindistan’da kaldı, ama beklentisinin tersine genel valiliğe atanmayınca Hindistan’dan ayrıldı. Mareşalliğe getirilen Kitchener, askeri konularda danışmanlık yapmak üzere Avustralya ve Yeni Zelanda’ya gitti. 1911’de Mısır valiliğine atandı. 1914’e değin Mısır ve Sudan’ı yönetti. Aynı yıl kont unvanını aldı ve savaş bakanlığına getirildi.

I.Dünya Savaşı’nda gönüllülerden oluşan yeni birlikler kurdu, ülke sanayiinin hızla savaş sanayiine dönüştürülmesi için çaba harcadı. Grup çalışmasından ve yetki paylaşımından hoşlanmayan Kitchener’ in sanayi ile ilgili yetkileri elinden alındı. Daha sonra Gelibolu’ya yaptığı bir gezi sırasında da askeri strateji konularındaki yetkileri elinden alındı. Savaş koşulları nedeniyle hükümetten istifa etmeyen Kitchener’in zorunlu askere alma önerisi de başbakan Herbert

H.Asquith tarafından geri çevrildi. 1916’da resmi bir görevle Rusya’ya giderken, içinde bulunduğu Hampshire kruvazörünün bir Alman mayınına çarparak batması sonucu öldü.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler