Edebi Şahsiyetler

Honore de Balzac Kimdir, Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri, Hakkında Bilgi

BALZAC, Honore de (1799-1850) Fransız yazar. 1830’lara kadar Chateaubriand, Constant ve Nodier’nin temsil ettikleri salt romantizmi aşarak Fransız romanına gerçekçiliği getirmiştir.

20  Mayıs 1799’da, Fransa’da Tours’da doğdu. Babası köylüydü, ama hukuk alanında kendini yetiştirmiş, XVI. Louis ve Napoleon yönetiminde memurluk etmişti. Laurence Sterne ve Rabelais gibi yazarları Balzac’a o sevdirmiştir. Babasından 32 yaş küçük olan annesi ise zengin bir kumaş tüccarının kızıydı; soğuk ve sert disipliniyle Balzac’ta hiç dinmeyen bir ana özlemi uyandırdı. İlkokuldan sonra Vendöme’da College des Oratoriens’de okudu. Altı yıl süren bu okul hayatı sonradan Louis Lambert adlı romanının malzemesini oluşturdu. 1815’te Napoleon’un düşmesinden sonra ailesi Paris’e taşındı. İki yıllık bir hukuk eğitimi yaparak bir avukatın yanında çalışmaya başladı. Uç yıl süren bu çıraklığını Le Colonel Chabert (Albay Chabert) ve Un Debut dans la vie (“Hayata Atılış”) adlı romanlarında anlattı. Yazı hayatına Cromıvell (1819) tragedyasıyla başladıysa da oyunun başarısızlığı üzerine oyun yazarlığını bu tek eserle bırakarak roman yazarlığına kaydı. Aynı zamanda yayımcı olarak ticaret yapmayı da düşlüyordu. Ama iş hayatında hiçbir zaman umduğunu bulamadı ve iflas etti. Yaşamı boyunca borçlarını kalemiyle ödemek zorunda kaldı.

İlk yapıtları
1829’da kendi adıyla yayımladığı ilk romanı Les Chouans (“Chouan’lar”) onu başarının eşiğine getirdi. İngiliz romancısı Sir Walter Scott’m etkisinde yazdığı bu romanda 1799’da Batı Fransa’da Chouans köylülerinin kralcı gerilla savaşını anlattı. Aynı yıl çıkan öteki romanı La Physiologie du mariage’d?. (“Evliliğin Fizyolojisi”) gerek hiciv, gerekse mizahla incelediği evlilik kurumu ve kadın psikolojisiyle dikkati çekti.

İlgili Makaleler