Tarihi Şahsiyetler

Hjalmar Schacht Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

SCHACHT, Hjalmar (1877-1970) Alman devlet adamı. Weimar Cumhuriyeti ve Nazi iktidarı dönemlerinde maliye bakanlığı yapmıştır.

Horace Greely Hjalmar Schacht 22 Ocak 1877’de Schleswig’de Tingleff’te (bugün Danimarka’da) doğdu, 4 Haziran 1970’te Münih’te öldü. Varlıklı bir tüccar olan babasının ABD’ye göç etmesi üzerine çocukluğu orada geçti. Daha sonra Almanya’ya dönerek 1900’de Kiel Üniversitesi’nde iktisat öğrenimini tamamladı. 1903’te Almanya’nın büyük bankalarından Dresdner Bank’a girdi ve 1908-1915 arasmda bankanın genel müdür yardımcılığını yürüttü. I.Dünya Savaşı’nın ilk yıllannda Belçika’daki Alman işgal hükümetine mali danışmanlık yaptı. 1916’da Alman Ulusal Bankası’nın başına geçti.

I.Dünya Savaşı’ndan yenik çıkan Almanya’da, yüklü savaş tazminatlarını ödeyebilmek amacıyla sürekli para basıldığı ve bu nedenle enflasyonun olağanüstü boyutlara ulaştığı 1923’te Maliye Bakanlığı’nda parasal konularda özel uzman olarak çalışmaya başladı. Sıkı para politikası uygulayarak enflasyonun hızını azaltmayı başardı. “Markın kurtarıcısı” olarak kazandığı büyük ünle 1924 başında Merkez Bankası’nın (Reichsbank) başkanlığına getirildi. ABD kredilerinden yararlanılarak yeniden onarım yatırımlarının başlatıldığı bu yıllarda önemli ölçüde iktisadi canlanma sağlandı.

İlgili Makaleler