Tarihi Şahsiyetler

Hipokrat Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

HİPPOKRATES (İÖ ykş. 460-ykş. 377)

Eski Yunanlı hekim. Kuramsal ya da deneysel çalışmalarından çok, tedavi yöntemleri ve hekimlik anlayışıyla tüm Eski Çağ tıbbına yön vermiş, “tıbbın babası” olarak anılmıştır.

Ege Denizi’ndeki Kos Adası’nda (bugün İstanköy) doğdu, Teselya’daki Larissa kentinde öldü. Hippokrates’in yaşamı, yapıtları ya da hekimlik sanatının incelikleri üstüne bilgi verebilecek Eski Çağ metinlerinden çıkarılabilen tek tartışmasız olgu, yaşadığı dönemde bile adının neredeyse tıpla özdeşleşecek derecede ünlenmiş olduğudur. Belki de bu büyük ür. nedeniyle, Hippokrates’e ilişkin bilgilerle söylenceler birbirine karışmış, öğrencilerinin ya da yakın çevresindeki hekimlerin yazdığı kitaplar da yüzyıllar boyu onun adıyla anılagelmiştir. Yakın çağdaşlan Platon, Aristoteles ve Aristoteles’in öğrencilerinden Menon’un bazı yapıtlarında, herkesçe bilindiği için tanıtıcı bilgiye gerek duymaksızın sözü edilen, çağında “Koslu Hippokrates”, “Büyük Hippokrates” ya da “Hippokrates Asklepiades” diye anılan Hippokrates’in bilinen en eski yaşamöyküsü, kendisinden beş yüzyıl sonra yaşamış bir başka Yunanlı hekimin, Soranos’un kaleminden çıkmıştır. Ancak, bu kısa metin de gerçekle söylenceyi birbirinden ayıracak ölçüde kesin bilgi vermediği gibi, daha geç tarihte yazılmış üç ayrı yaşamöyküsüyle de çelişir.

Günümüze ulaşabilmiş bu bilgilerin ışığında, Hippokrates’in Heraklides adında bir hekimin oğlu olduğu ve ilk tıp bilgilerini babasından aldığı sanılıyor. Kimi kaynaklar, annesiyle babasının ölümünden sonra Atina’ya gittiğini, orada dönemin ünlü hekimlerinden Herodikos’un öğrencisi olduğunu ve tıp öğrenimini Kos’taki ünlü Asklepios tapmağında tamamladığını belirtir. Hippokrates’in adına eklenen “Asklepiades” sözcüğünün, sağlık tanrısı olarak kutsanmış Asklepios’un soyundan geldiği inancıyla mı kullanıldığı yoksa yalnızca usta hekim anlamında genel bir adlandırma mı olduğu bilinmiyor. Buna karşılık, Hippokrates’in Yunanistan, Anadolu ve Ege adalarını dolaşarak uzun yıllar bir gezgin yaşamı sürdüğü, gittiği yerlerde hem hekimlik yapıp hem ders verdiği, özellikle Kos’taki tıp okuluyla çok yakın bağlantısı olduğu tüm kaynakların bölüştüğü ortak bir kanıdır.

İlgili Makaleler