Nedir ?

Hipokalemi Nedir, Ne Demek, Belirtiler ve Semptomlar Hakkında Bilgi

Hipokalemi, kan serumunda düşük bir potasyum seviyesidir (K +).  Hafif derecede düşük seviyeler tipik olarak semptomlara neden olmaz.  Belirtiler yorgun hissetmek, bacak krampları, halsizlik ve kabızlığı içerebilir.  Genellikle çok yavaş olan ve kalp durmasına neden olabilecek anormal kalp ritmi riskini artırır.
Hipokaleminin nedenleri arasında kusma, ishal, furosemid ve steroidler gibi ilaçlar, diyaliz, diyabet insipidus, hiperaldosteronizm, hipomagnezemi ve diyette yeterli miktarda alım yoktur.  Normal potasyum düzeyleri, 3.5 ila 5.0 mmol / L (3.5 ila 5.0 mEq / L) arasında olup, hipokalemi olarak tanımlanan 3.5 mmol / L’nin altındaki seviyelerdir.   Seviyeleri 2.5 mmol / L’nin altında olduğunda şiddetli olarak sınıflandırılır.  Bir elektrokardiyogramda (EKG) düşük seviyeler de tespit edilebilir.  Hiperkalemi, kan serumunda yüksek seviyede potasyum anlamına gelir.
Potasyumun değiştirilmesi gereken hız, bir elektrokardiyogramda semptomlar veya anormallikler olup olmamasına bağlıdır.  Normal aralığın sadece biraz altında olan potasyum seviyeleri diyetteki değişikliklerle kontrol edilebilir.  Düşük potasyum seviyeleri, ağızdan alınan veya damardan verilen takviyelerle değiştirmeyi gerektirir.  İntravenöz olarak verilirse, potasyum genellikle 20 mmol / saatten daha düşük oranlarda değiştirilir.  Yüksek konsantrasyonlarda potasyum (> 40 mmol / L) içeren çözeltiler genellikle merkezi bir venöz kateter kullanılarak verilmelidir.  Magnezyum değişimi de gerekli olabilir.
Hipokalemi en yaygın su-elektrolit dengesizliklerinden biridir.  Hastaneye kabul edilen kişilerin yaklaşık% 20’sini etkiler.  “Hipokalemi” kelimesi, “altında” hipo kelimesinden gelir; potasyum anlamına gelen kalsiyum ve -emi “kanın koşulu” anlamına gelir.
Belirtiler ve semptomlar
Hafif hipokalemi genellikle semptomsuzdur, ancak tansiyonun yükselmesine neden olabilir,  ve anormal kalp ritminin gelişmesine neden olabilir. Serum potasyum konsantrasyonları 2.5–3 meq / l (Nl: 3.5–5.0 meq / l) olan şiddetli hipokalemi, kas güçsüzlüğü, miyalji, titreme ve kas kramplarına (iskelet kası bozuk işlevi nedeniyle) ve kabızlığa neden olabilir ( Düz kasın bozuk işlevinden). Daha şiddetli hipokalemi ile birlikte flasit felci ve hiporefleksi oluşabilir. Serum potasyum seviyelerinin 2 meq / l’den düşük olduğu derin hipokalemi ile ortaya çıkan rabdomiyoliz raporları mevcuttur.  İskelet kası fonksiyonlarında ciddi bozulma nedeniyle solunum depresyonu birçok hastada bulundu.

İlgili Makaleler