Edebi Şahsiyetler

Hilmi Yavuz Kimdir, Hayatı, Eserleri, Edebi Kişiliği, Hakkında Bilgi

YAVUZ, Hilmi (1936)

Türk, şair, yazar. Kurduğu imge ve dil örgüsü ile çağdaş Türk şiirinde kendine etkileyici bir yer yapmıştır.

14 Nisan 1936’da İstanbul’da doğdu. Kaymakam olan babasının görevi nedeniyle çocukluk yılları Anadolu’nun çeşitli yörelerinde geçti. 1955’te İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki öğrenimini yarıda bırakarak gazeteciliğe başladı. Vatan gazetesinde muhabirlik, yazarlık etti. 1964’te yükseköğrenimini tamamlamak üzere İngiltere’ye gitti. BBC Radyosu Türkçe Yayın Kolu’nda çalıştı. 1969’da Londra Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi. Türkiye’ye döndükten sonra Meydan Larous-se Ansiklopedisi yazı kurulunda görev aldı. Varlık ve Gelişim yaymevlerinde çalıştı. Mimar Sinan Üniversitesi’nde uygarlık tarihi, Boğaziçi Üniversitesi’nde felsefe dersleri verdi.

İlk şiirlerini 1953-1954 yıllarında Demir Özlü ve Haşan Pulur’la birlikte lisede çıkardıkları Dönüm dergisinde yayımladı. A Dergisi’nin yönetimine katıldı. Çok sayıda dergi ve gazetede sanat ve düşün sorunları üstüne yazı ve incelemeler, kitap eleştirileri yazdı, şiirlerini yayımladı. Doğu Şiirleri ile 1978 Yeditepe Şiir Armağanim kazandı.

İlk dönem şiirlerinde İkinci Yeni akımının etkileri gözlenir. İkinci kitabında özenli bir dil ve anlatım geliştirdiği görülür. Tarihsel bir olaya ve gerçeğe yönelerek kendine özgü bir sözcük dağarcığı oluşturmasıyla dikkati çekmiştir. 1981’deki Yaz Şiirleri ve 1984’teki Gizemli Şiirler’At anlam ve biçim bakımından, yeni bir evreye ulaşmış, kapalı, örtük bir şiire yönelmiştir. Son dönem şiirlerinde yapı olarak Tasavvuf düşüncesinden yararlanarak, lirik bir söyleyişle “yeniden üretme”yi amaçlamıştır. İslam gizemciliği ile dil arasındaki bağıntıların sorunsalını irdelemiştir.

Kurduğu imgeler, benzetmeler, özenle seçtiği sözcük ve deyimler şiirini güçlü kılan öğelerdir. Geleneksel Türk şiirinin imgelem gücünden, çağdaş Türk ve Batı şiirinin kaynaklarından yararlanarak ustaca bir bireşime varmıştır. Toplumsal oluşumları ve durumları etkili bir söyleyiş örgüsüyle yansıttığı gözlenir.

Felsefe, düşün ve edebiyat konularındaki yazılarında, çağdaş kültürün kaynaklarına yönelik yaklaşımı, ilgi çekici çözümleme, önerme ve eleştirileriyle Türkiye’nin düşün yaşamında etkili olmuştur.

Halen Zaman gazetesinde kültür yazılarına ve Bilkent Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya devam etmektedir. Ayrıca İpek Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Talat Halman tarafından Şairi Azam sıfatı verilmiştir. Bu Talat Halman ve Hilmi Yavuz arasındaki mizahi diyaloğun bir örneğidir.