Edebi Şahsiyetler

Hikmet Şimşek Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

ŞİMŞEK, Hikmet (1924-12 Ekim 2001, İstanbul)

Türk, müzikçi. Türkiye’nin yurt dışında da tanınan ilk orkestra yöneticilerindendir.

Siirt’te doğdu. Babası subaydı. Küçük yaşta müziğe ilgi duydu. Konya ve İstanbul’daki askeri okullardan sonra Ankara’da Harp Okulu’na girdi. Ancak hastalanarak üç yıl İstanbul’da tedavi gördü. Bu sırada kendi kendine keman çalmayı öğrendi. Müzikçi olmaya karar vererek 1945’te Harp Okulu’n-dan ayrıldı. Ankara Devlet Konservatuvarı’nm sınavlarına Kemal İlerici (1911), Faik Canselen (1911) ve Selçuk Uraz gibi müzikçilerle çalışarak hazırlandı. 1946’da girdiği konservatuvarda F.Alnar, Eduard Zuckmayer ve A.A.Saygun’un öğrencisi oldu. 1953’te mezun olduktan sonra kurumun çeşitli bölümlerinde öğretmenlik etti. Aynı zamanda konservatuvarın orkestra ve korosunu da yönetti. Bu konuda, zaman zaman F.Alnar ile de çalıştı. 1956’da Alman Müzik Gençliği kurumunun davetlisi olarak gittiği Almanya’ da iki yıl boyunca kimi şefleri izleme ve çeşitli orkestraları yönetme olanağını buldu. 1958’de Ankara’ya döndükten sonra Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nm şef yardımcılığına atandı. 1962-1963 yıllarında Kuzeybatı Alman Filarmoni Orkestrasında ikinci yönetmen olarak çalıştı. 1981 ’de aldığı Devlet Sanatçısı unvanının yanı sıra, Polonya’nın Devlet Nişanı ve Symanovsky Nişanı, Macaristan’ın Zoltân Kodâly Nişanı ve Tunus’un Devlet Nişanı’yla onurlandırılmıştır.

Şimşek, Türkiye’de orkestra yöneticiliği eğitiminin olmadığı bir dönemde yetişmiş birkaç şeften biridir. Türkiye’den başka Almanya, Japonya, Macaristan, Belçika, Fransa, Tunus gibi 20’den fazla ülkede konserler vermiş, yabancı orkestralar yönetmiştir. Konserlerinde Türk bestecilerin yapıtlarını tanıtmaya özel bir önem gösterir. Aynı zamanda çoksesli sanat müziği alanında ilk Türk plağını da gerçekleştirmiştir.

Türkiye’deki ilk müzik festivallerini yönetmiş, yurt Yaşadığı dışında da festivallere katılmıştır. Ankara Radyosu ortam oda Orkestrası ve Çoksesli Korosu’nun, ardından TRT Televizyonu Müzik Bölümü’nün kurulmasına katkıda bulunmuştur. İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası ve Bursa Senfoni Orkestrası kurucuları arasındadır.

İlgili Makaleler