Tarihi Eserler

Hıdiv Kasrı (Tarihi Eserler)

Hıdiv Kasrı Tarihi-eserler-3/hidiv_kasri_2

Hıdiv Kasrı, İstanbul’un Beykoz ilçesinde Çubuklu sırtlarında bir yapıdır. 1907 yılında Mısır’ın son hıdivi Abbas Hilmi Paşa tarafından İtalyan mimar Delfo Seminati’ye yaptırılmıştır. Dönemin mimari modasına uygun olarak art nouveau tarzındadır.

Hıdiv Kasrı bülbülleri ve sincapları ile tanınmaktadır ve binaya yakın kısımlar gül bahçesiyle çiçek adası şeklinde düzenlenmiştir. Hıdiv Kasrı’nın mimarisi, Osmanlı ve batılı tarzı -art nouveau- dır.

Hıdiv Kasrı’nda bulunan kuleye ortadaki asansör, ki bu asansör İstanbul’un zamanında buharla çalışan ilk asansörüdür, veya geniş bir merdivenle de çıkılabilir. Bu kulenin balkonlu bir orta katı ve açık terası bulunmaktadır.  Birinci kattan sağ kapıya girildiği zaman, dar bir merdivenle servis katına ulaşılıyor ve bu katta Tarihi-eserler-3/hidiv_kasri_1″ 277″ 186″ 8 oda vardır. Eskiden otel olarak kullanılan odalar, restorasyon olduğundan hizmete kapalı durumda.
Hidiv Kasrı giriş katındaki mermer, konkav, kristal ve ahşap salonlar, hilal şeklinde olup birbirleri arasında geçiş mümkün. Kristal salonun tavanı altın varakla kaplı ve kristal aynalarla süslenmiş. Ahşap salon ise tavanı, duvarları ve zemini meşe kerestesi ile kaplıdır.

Hıdiv Kasrı bahçesinde birde havuz bulunmaktadır ki, bu havuz mermerden yapılmıştır. Bahçe içinde havuz başında haftaiçi ala carte, hafta sonu ise kahvaltı ve açık büfe yemek hizmeti vermektedir.

Tarihçe

Hıdivlik makamı, Osmanlı’ nın Mısır valilerine verdiği ünvandır. Mısır valilerinden genç yaştaki Hıdiv Abbas Hilmi Paşa’ nın,19. yüzyılın sonlarında, Mısır’daki İngiliz nüfuzunu kırmak ve Osmanlı Devleti’nden destek sağlayabilmek için İstanbul’da kalması gerekmekteydi. Bu nedenle 1903′te bugünkü kasrın bulunduğu yerde Tarihi-eserler-3/hidiv_kasri_3″ 275″ 205″ bulunan iki ahşap yalıyı satın aldı. Daha sonra yalıların arkasındaki ağaçlık yerleride satın aldı ve bu yalıları yıktırıp, İtalyan Mimar Delfo Seminati’ye o dönemin mimarisine uygun- art nouveau – bir kasır ve üzerinde bir kule yaptırdı. Bu kuleden de İstanbul Boğazı görünmektedir.

İngilizler Mısır’ı işgal ederek, ülkeye krallık sistemini getirmişti. Abbas Hilmi Paşa’nın Hidivlik unvanı elinden alındı. Abbas Hilmi Paşa, tahttan düşürülünce İsviçre’ye yerleşti, ancak ailesi Hidiv Kasrı’nda 1937 yılına kadar kaldı. 1937′de Hidiv Kasrı İstanbul Belediyesine satılması üzerine uzun süre bakımsız kalan kasır, 1984 yılında Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu adına Çelik Gülersoy tarafından restore ettirildi. Daha sonra bir süreliğine otel olarak hizmet verdi. 1994-1996 yılları arasında yeniden restore edildi ve 1996 yılında işletmeciliği Beltur’a geçti.