Tarihi Şahsiyetler

Hideki Tojo Kimdir, Hayatı, İdamı, Hakkında Bilgi

TOJO HİDEKİ (1884-1948)

Japon asker ve devlet adamı. II.Dünya Savaşı sırasında başbakanlık yapmıştır.

30 Aralık 1884’te Tokyo’da doğdu, 23 Aralık 1948’de aynı kentte öldü. Babası generaldi. 1889’da başladığı askeri öğrenimini 1915’te onur derecesiyle bitirdi. Ordu kademelerinde hızla yükselerek genelkurmay ve savaş bakanlığında önemli görevlerde bulundu. I.Dünya Savaşı sonrasında, toplu bir savaşa hazırlıklı olmak amacıyla Japon ordusunun güçlendirilmesi gereğini savundu ve seferberlik planlarının hazırlanmasında önemli rol oynadı. 1937’de korgeneral olarak Mançurya’daki Japon ordusunun kurmay başkanlığına atandı. Japonya’yla Çin arasında düşmanlıkların artması üzerine Moğolistan’ın iç bölgelerini ele geçirdi. Mayıs 1938’de savaş bakan yardımcılığına, 1940’ta savaş bakanlığına atandı. Aynı yıl Almanya ve İtalya ile Üçlü Pakt’ı imzaladı. Japonya’ nın ABD’yle ilişkilerinin kötüleşmesinden kaygılanan başbakan Konoe Fumimaro’nun (1891-1946) bu ülkeyle ilişkileri düzeltmek doğrultusundaki çabalarına karşı çıktı, ordunun da desteğiyle Konoe’yi istifaya zorladı ve 17 Ekim 1941 ’de onun yerine başbakanlığa getirildi, aynı zamanda savaş bakanlığı görevini de sürdürdü.

29 Kasım 1941’de Doğu Asya’da ABD ve İngiltere’nin etkisinin ortadan kaldırılması gerektiğini açıkladı. Bir hafta sonra, henüz görüşmeler resmi olarak kesilmemişken, Japon hava kuvvetleri ABD’ nin Pearl Harbour deniz üssüne ani bir baskın yapınca, ABD, Japonya’ya savaş ilan etti. Baskının ertesinde “Doğu Asya’da yeni bir düzen” kurulması gerektiğini ilan eden Tojo, genelkurmay başkanlığını da üstlenerek ülkesinin Güneydoğu Asya ve Büyük Okyanus’ta yayılmasını başlattı. Ancak savaşın Japonya aleyhine dönmesi üzerine yenilgiden sorumlu tutuldu ve 19 Temmuz 1944’te görevinden istifa etti.

Japonya’nın 2 Eylül 1945’te tesliminden dokuz gün sonra, savaş suçlusu olarak hakkında tutuklama kararı çıkarılması üzerine intihar girişiminde bulunduysa da başaramadı. Uluslararası askeri mahkemede yargılanan Tojo, Japonya’nın komşularına saldırmasından birinci derecede sorumlu görülerek idam cezasına mahkûm edildi ve cezası infaz edildi.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler