Felsefe Akımları

Hermetizm Nedir, Ne Demek, Anlamı Hakkında Bilgi

Hermetizm olarak da adlandırılan Hermetikizm, esas olarak Hermes Trismegistus’a atıf yapılan yazılara dayanan dini, felsefi ve ezoterik bir gelenektir. Bu yazılar Batı ezoterik geleneğini büyük ölçüde etkilemiş ve hem Rönesans hem de Reformasyon sırasında büyük önem taşımaktadır. Gelenek, tüm dinlerde var olan ve antik dönemde Tanrı tarafından insana verilen tek, gerçek bir teolojinin varlığını doğrulayan bir prizca teologundan inandıklarını iddia ediyor.

Hermitage Trismegistus’u akıllı bir putperest peygamber olarak gören birçok yazar, Lactantius, Carthage’in Kıbrıslısı, Augustine, Marsilio Ficino, Giovanni Pico della Mirandola, Giordano Bruno, Campanella, Sir Thomas Browne ve Ralph Waldo Emerson da dahil olmak üzere birçok yazar Hıristiyanlığın gelişi öngörmüştü. Thomas Aquinas, Trismegistus’un Trinity doktrinine benzer bir şeye geldiğini bildirdi.

Hermes Trismegistus’un “Büyük Thrice” ismini nasıl aldığına dair bir açıklama, Hermes Trismegistus’un Zümrüt Tabletinden türetilmiştir; burada bütün evrenin bilgeliğinin üç parçasını biliyordu. Bilgenin üç kısmı simya, astroloji ve teorisyondur.

Marsilio Ficino’nun görüşünü oluşturduğu Poimandres, “Onu en büyük filozof, en büyük rahip ve en büyük kral olduğu için Trismegistus çağırdı” Suda (10. yüzyıl) “Trismegistus deniyordu” Üçlüğe övgü nedeniyle, üçlü içinde bir tanrısal doğanın var olduğunu söyleyerek ”

Hermetikçiliğin önemi, MS 1300-1600 yılları arasındaki bilim gelişimi ile ilişkisinden kaynaklanmaktadır. Doğayı etkileme ya da kontrol etme fikrine verdiği önem, bir çok bilimadamını, sanki doğayı denemeler yoluyla teste sokabilecek sihire ve müttefik sanatlarına (örneğin, simya, astroloji) bakmaya yöneltti. Sonuç olarak, bilim adamlarının ilgisini çeken Hermetik yazıtların pratik yönü olmuştur.

Isaac Newton, fiziksel dünyayı anlayışına yardımcı olmak için şiddetle incelediği saf, saf, eski bir doktrin konseptine büyük bir inanç koydu. Newton’un elyazmalarının birçoğu hala yayınlanmamış – Corpus Hermeticum hakkındaki ayrıntılı incelemesini inceliyor; antik çağlardan beri aktarılan yazılar, yıldızları ve doğa güçlerini etkileme sır ve tekniklerinin Yani Yukarıda, Aşağıda olduğu gibi. vikipedi

İlgili Makaleler