Filozof Biyografileri

Herman Nohl Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

NOHL, Hermann (1879-1960)

Alman, filozof ve eğitimci. Tinsel bilimlerden kaynaklanan bir pedagoji geliştirmeye çalışmıştır.

7 Ekim 1879’da Berlin’de doğdu, 27 Eylül 1960’ta Göttingen’de öldü. Berlin Universitesi’nde felsefe, estetik ve pedagoji öğrenimi gördü. 1920’den sonra Göttingen Universitesi’nde felsefe profesörü olarak çalışmalarını sürdürdü.

Nohl felsefeyle ilgili düşüncelerinde Dilthey’in, estetik konusunda da, Hegel’in görüşlerini benimsedi. Arkadaşı Georg Misch ile ortak bir çalışma sonucu Dilthey’in yapıtlarını yayımladı. Sonra Hegel’in gençlik dönemindeki tanrıbilim konularını içeren yazılarım bir kitapta topladı. Nohl için önemli olan, tinsel bilimlerin yöntemlerine, içeriğine bağlı bir eğitim dizgesi kurmaktır. Bu eğitim biçimiyle yalnız gençlerin yetiştirilmesi değil, insan değerlerinin yaşamla olan bağlantısı, insanın geleceği, toplumdaki yeri ve önemi gibi sorunlar da açıklanmak istenir. Ona göre felsefenin ve bilimlerin temeli eğitim ilkeleri üzerine kurulmalıdır. Eğitimin insanı anlayıp anlatmak ve yetiştirmek olmak üzere iki temel ilkesi vardır. Bu içeriği nedeniyle eğitim bir kültür sorunudur.

•    YAPITLAR (başlıca): Stil und Wissenschaft, 1920, (“Biçim ve Bilim”); Pâdagogische Aufsâtze, 1929, (“Eğitimle İlgili Yazılar”); Einführung in die Philosophie, 1935, (“Felsefeye Giriş”); Die âsthetische Wirklichkeit, 1935, (“Estetik Gerçeklik”); Die pâdagogische Bewegungen in Deutschland und ihre Theorie, 1935, (“Almanya’da Eğitimle İlgili Eylemler ve Onların Kuramı”); Charakter und Schicksal, 1938, (“Karakter ve Yazgı”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler