Filozof Biyografileri

Herbert Feigl Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

FEIGL, Herbert (1902-1988, Minneapolis, Minnesota) Avusturya asıllı ABD’li filozof. Anlığı özdekçi bir yorumla açıklamıştır.

Yükseköğrenimini Viyana’da yapan Feigl, 1920’li yıllarda Viyana Çevresi adıyla bilinen Mantıkçı Pozitivist akımın içinde yer aldı. ABD’ye gittikten sonra, 1931’den 1940’a değin Iowa Üniversitesi’nde görev yaptı. Berkeley, Columbia, Hasvai ve Viyana üniversitelerinde ders verdi. 1940’tan bu yana Minnesota Üniversitesi’nde felsefe profesörüdür. Çok sayıda kitabın yayın yönetmenliğini yapmış, felsefe dergilerinde çok sayıda makale yayımlamıştır.

Feigl’ın en önemli katkısı anlık felsefesi alanındadır. Descartes’ı izleyen İkici ve Etkileşimci anlık kuramlarına karşı çıkarak anlıksal olayların gerçekte merkezi sinir sistemindeki kimi fiziksel olaylarla özdeş olduğunu savunanlar arasındadır. Bu özdekçi yaklaşım içinde önderlik ettiği görüşe göre, anlıksal olaylar örneğin deneyler, inançlar, istekler ve duygular özdekçi ve ikici görüşler açısından tarafsız bir anlatımla da dile getirilebilir. Bu nedenle insanın iç dünyası üstüne söylenenlerin gerçekte kimi özdeksel olaylar üstüne olduğu savını, dilsel düzeyde yadsımak için bir gerekçe bulunmamaktadır. Özdekçi özdeşlik savına karşı öne sürülen bir uslamlama, örneğin, “bir mavilik görüyorum” gibi anlıksal bir önermenin “beynimin bir yerinde fiziksel bir olay meydana geliyor” fiziksel önermesiyle özdeş bir anlam taşımadığıdır. Feigl, bu karşı çıkışın geçerli olamayacağını, çünkü Özdekçi özdeşlik savının bir dilsel özdeşlik değil, varlık özdeşliği öne sürdüğünü vurgulayarak, Frege’nin anlam-referans ayrımının gösterdiği gibi anlamlan ayrı olan dilegetirişlerin özdeş bir referans taşıyabildiklerine değinmiştir.

YAPITLAR (başlıca): The “Mental” and the “Physical The Essay and a PostScript, 1967, (“‘Anlıksal’ ve ‘Fiziksel’: Yazı ve Bir Sonsöz”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler