Nedir ?

Hepatomegali Nedir, Ne Demektir, Nedenleri, Hakkında Bilgi

Hepatomegali, karaciğer büyümesidir. Bu, enfeksiyon kapma, doğrudan zehirlenme, karaciğer tümörü ve metabolik bozukluklar gibi birçok sebepten kaynaklanabilen tıbbi bir belirtidir. Genellikle karındaki bir kitle olarak hissedilir, nedene bağlı olarak bazen de kendini sarılıkla birlikte gösterir. Büyüme nedenine bağlı olarak hastalar, karnın üst sağ kısmında ağrı duyabilir veya çeşitli derecelerde sararma olabilir. Hepatomegalinin nedenleri çok çeşitli olmakla birlikte, en sık rastlanan nedenlerden biri yağ birikimidir. Bu yağ birikiminin de ABD’de genellikle kronik alkolizmden ya da basit şişmanlıktan kaynaklandığı görülmektedir.

Teşhis

Tıbbi hikâye ve fiziksel muayeneden sonra kan testleri yapılır. Bilgisayarlı tomografi (CT), ultrasonla inceleme veya manyetik rezonans (MRI) muayenesi organın büyüklüğünü, biçimini, dokusunu ve ayrıca organda tümör olup olmadığını gösterir.

Tedavi

Tedavi organda büyümeye yol açan nedene bağlı olarak yapılır. Neden kronik alkolizm ise alkolun bırakılması önerilir, basit şişmanlık ise kilo verilmesi önerilir.