Edebi Şahsiyetler

Henry Wadsworth Longfellow Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LONGFELLOW, Henry Wadsworth (1807-1882)

ABD’li şair. 19. yy ABD şiirinin tanınmış adlarındandır.

27 Şubat 1807’de Maine Eyaleti’nin Portland kentinde doğdu, 24 Mart 1882’de Massachusetts Eyaleti’ne bağlı Cambridge’de öldü. New England’lı varlıklı bir ailenin çocuğuydu. Babası tanınmış bir avukattı. On beş yaşında Bowdoin College’a giren Longfellow 1825’te burayı bitirdi. Avrupa’ya yaptığı üç yıllık bir geziden birçok dil öğrenerek döndü ve 1829’da Bowdoin College’da modem diller profesörü oldu. 1835’te Harvard Üniversitesi’nin sağladığı bir olanakla ikinci kez Avrupa’ya gitti. Almanya’dayken Alman Romantizmi’ni inceledi. 1837’de Harvard’da Fransız ve İspanyol dilleri profesörlüğüne getirildi. 1854’te kendini özel çalışmalarına vermek üzere bu görevden ayrıldı.

Longfellow, ilk döneminde Amerika’nın tarihinden kaynaklanan uzun şiirlerin yanı sıra, gündelik yaşamın üzüntü ve sevinçlerini yansıtan kısa şiirler yazmıştır. İlk yapıtlarından Voices of the Night (“Gecenin Sesleri”) genellikle Alman şairleri Novalis ve Goethe’nin etkisindeki, çoğu popülerleşmiş şiirlerini kapsar. The Song of Hiawatha (“Hiawatha’nm Şarkısı”) Kızılderililer’i ele alan ve Fin destanı Kalevala’nın yazıldığı ölçüyle yazılmış bir uzun şiirdir. Gene bu türden Evangeline: A Tale of Acadie (“Evangeline: Acadia’nın Öyküsü”) Kuzey Amerika’ daki Acadia’ya yerleşmiş Fransız göçmenlerin buradan sürülüşlerini anlatır.

Özellikle ikinci eşinin 1861’de bir kaza sonucu ölmesinden sonra Longfelleow Püriten bir anlayışla dinsel temalara yönelmiştir. Dante’nin Divina Commedia’sinı (İlahi Komedi) çevirmiş, Christus: A Mystery (“İsa:Bir Gizem”) adlı bir üçleme yazmıştır. The Tales of a Wayside Inn (“Han Öyküleri”) ise İngiliz şair Chaucer’ın Canterhury Tales’de (“Canterbury Öyküleri”) kullandığı anlatıma benzer bir yapı gösterir. Yüzeysel ve öğretici üslubuyla Longfellow, usta bir şair sayılmasa da, New England edebiyatçıları diye anılan çevrenin sevilen adlarından biri olmuştur.

•    YAPITLAR (başlıca): Şiir: Voices of the Night, 1839, (“Gecenin Sesleri”); Evangeline: A Tale of Acadia, 1847, (“Evangeline: Acadia’nın Öyküsü”); The Song of Hiaıvat-ha, 1855, (“Hiawatha’nın Şarkısı”); Tales of a Wayside Inn, 1863, (“Han Öyküleri”); Christus: A Mystery, 1872, (“İsa: Bir Gizem”). Roman: Hyperion, 1839.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler