Filozof Biyografileri

Henry Murray Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

MURRAY, Henry Alexander (1893)

ABD’li psikoloji uzmanı. Geliştirdiği kişilik tanımlama testleri ile tanınmıştır.

13    Mayıs 1893’te New York’ta doğdu. Columbia Üniversitesi’nde tıp öğrenimi gördü. Harvard Üniversitesi’nde iki yıl fizyoloji dersleri verdikten sonra iki yıl da Columbia Presbiteryen Hastanesi’nde cerrahi asistanı olarak çalıştı. Ardından, Ne w York’taki Rockefeller Tıp Araştırmaları Enstitüsü’nde iki yıl boyunca embriyoloji araştırmaları yaptı. 1927’de İngiltere’ye giderek Cambridge Üniversitesi’nden biyokimya doktorası aldı. Avrupa’da bulunduğu dönemde Jung’un yapıtlarından etkilenen Murray’ın tüm ilgisi kesin olarak psikolojiye yöneldi. ABD’ye dönüşünde herhangi bir akademik eğitim görmemiş olmasına karşın Harvard Üniversitesi’nde psikoloji dersleri vermeye başladı. 1928’de kurucusu olduğu Harvard Psikoloji Kliniği yöneticiliğine atandı. 1943’te orduda görev alan Murray, 1947’de Harvard’a döndü ve iki yıl sonra klinik psikolojisi profesörlüğüne getirildi. 1962’de emekli olduktan sonra çalışmalarını sürdürerek çeşitli kitaplar yayımladı.

Murray’ın psikoloji bilimindeki önemli yeri kişilik kuramı ve kişilik tanısına yaptığı katkılardan kaynaklanır. Kişiliğin soruşturulmasında birbirinden farklı yöntemler, özellikle belirli durumlar karşısında kişinin verdiği tepkilerin yorumlanmasını temel alan yansıtıcı (projective) testler geliştiren Murray, bunlardan kısaca TAT adı verilen “Thematic Apperception Test” (Konusal Algılama Testi) ile ünlenmiştir. Rors-chach yöntemiyle birlikte uygulamada en çok kullanılan kişilik tanısı yöntemi olan bu test, resim üzerine oluşturulacak imgesel öykülerin bireyin kişiliğini ifade edecek çeşitli yorumlara açık olduğu varsayımına dayanır. Üzerinde çeşitli yorumlara açık resimlerin bulunduğu otuz küçük kartın kullanıldığı bu yöntemde, deneklerden bu kartlardaki resimlerde olup bitenlerle ilgili öyküler uydurmaları istenir. Bu öykülerin belirlenmiş ölçütlere göre değerlendirilmesiyle deneğin kişilik yapısı bulunur.

Murray, kitapları arasında en çok etki yaratanı olan Explorations in Personality’âe (“Kişilik Araştırmaları”) “gereksinme” kavramını inceleyerek her bireyde var olan yaklaşık yirmi temel ruhsal gereksinmeyi sıralamıştır. Bireylerin davranışlarının dinamiklerini oluşturan ve görece sıralanma farklılıklarına göre kişiliklerini kuran, bu temel gereksinmelerden başlıcaları kendini alçaltma, başarma, önder olma gereksinimleridir. Murray gereksinmelerle birlikte bireyin kişiliğini oluşturan “zorlayıcı”lardan da söz eder. “Gereksinme” davranışın güdüsel köklerini ortaya koyan düzenleyici bir kavramken, “zorlayıcı” davranışı belirleyen ya da etkisi altında tutan çevreden kaynaklanır.

Freud ve Jung’un psikanalitik görüşlerinden etkilenen ve Whitehead’in felsefesinde uygun mantıksal modeli bulduğuna inanan Murray, bilim yaşamı boyunca çok sayıda öznenin ya da grupların değil az sayıda bireysel olayın ayrıntılı incelenmesini temel alan davranış araştırmalarının savunucusu olmuştur.

•    YAPITLAR (başlıca): Explorations in Personality, 1938, (“Kişilik Araştırmaları”); Tbematic Apperception Test Manual, 1943, (“Konusal Algılama Testi Kılavuzu”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi
vikipedi, ekşi