Filozof Biyografileri

Henry Maudsley Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MAUDSLEY, Henry (1835-1918)

İngiliz psikiyatri uzmanı. Psikiyatrinin temel öğelerini patoloji, psikoloji ve fizyoloji alanlarından derleyerek bir araya getirmiştir.

5 Şubat 1835’te Yorkshire’da doğdu, 23 Ocak 1918’de Londra’da öldü. 1857’de Londra’da bulunan University College’da tıp öğrenimini tamamladıktan sonra çalışmalarını akıl hastalıkları üzerinde yoğunlaştırdı. 1859-1862 arasında Manchester’deki Kraliyet Akıl Hastanesi’nin yöneticiliğini yaptı. 1869-1879 arasında ise University College’da adli tıp profesörü olarak dersler verdi.

Maudsley’i günümüzde de önemli kılan girişimlerinden ilki, daha sonra psikiyatri adını alacak bilim dalının temel öğelerini, patoloji, psikoloji ve fizyoloji alanlarından derleyerek bir araya getirmesidir. İkincisi, akıl sağlığı ve hukuk ilişkilerine ciddi biçimde ilk yaklaşanlardan biri olmasıdır. Akıl sağlığı bozuk kişinin yasal sorumluluğunun daha az olması gerektiğini ileri sürerek normal suçlunun da uygulamada akıl hastasmınkinden farklı da olsa, bir tedavi görmesi gerektiğini savunmuştur. University College’da yöneticilik yaptığı yıllarda akıl sağlığı alanında, döneminin en önemli kaynak kitapları sayılan yapıtlarını yayımlayan Maudsley, daha sonraki yıllarda felsefe ve ahlak konularında da çok sayıda makale yayımlamıştır.

Bugün İngiltere’nin en önemli akıl sağlığı kuramlarından biri olan Londra’daki bir hastane Ma-udsley’in adını taşımaktadır.

•    YAPITLAR (başlıca): Physiology and Patbology of the Mind, 1867, (“Zihnin Fizyolojisi ve Patolojisi”); Responsibility in Mental Disease, 1874, (“Akıl Hastalığında Sorumluluk”); Body and Will, 1883, (“Beden ve İrade”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler